Antena 3 CNN Life Principalii factori care determină calitatea vieţii. Obiceiurile care ne pun sănătatea în pericol

Principalii factori care determină calitatea vieţii. Obiceiurile care ne pun sănătatea în pericol

Alex Munteanu
1 minut de citit Publicat la 13:25 14 Dec 2021 Modificat la 13:27 14 Dec 2021

Aflăm dintr-un studiu recent realizat de Centrul de Informare, prevenire risc si analiză.

Cu toţii ne dorim o viaţă mai bună şi vrem să trăim mai mult şi mai bine, insa alergerile pe care le facem in viata, nu sunt tocmai cele mai potrivite.

Principalii factori care determină calitatea vieţii

90% dintre respondenţi au declarat că principalii factori care le determină calitatea vieţii sunt familia şi prietenii, 90% starea de spirit, iar 88% starea fizică sau stima de sine.

46% dintre aceştia consideră că principalul factor de stres din viaţa lor este pandemia de COVID-19.

Vinovăţia, frica, ruşinea, sunt emoţii negative care pot cauza acest stres

"Faptul că trebuie să acopar toate cheltuielile, rata la banca, facturile de utiliăţi, cheltuielile cu educaţia copiilor. Ştiu că este uşor de zis şi greu de făcut, dar se poate, în toată vâltoarea asta, să-şi ia un minut pe oră, nu mai mult, să-şi concentreze atentia pe propria respiraţie, pe cum se simt, pe ce e în containerul meu cu stres acum, pe lucruri atât de simple. Să fie mai prezenţi un pic in viaţa lor, să-şi aducă mintea în prezent cum ştiu ei mai bine", a explicat Matei Stănculescu, psiholog.

Studiile spun că oamenii sunt capabili, prin propriile eforturi, să își readucă bucuria și să dea un nou sens vieții lor.

"Studiile ne spun clar că avem puterea, undeva în jur de 80%, să ne influenţăm manifestarea genelor. Spre deosebire de opinia pe care o aveam în trecut, că ce scris în gene, ne e pus în frunte, acum ştim că stilul ăsta de viaţă, inclusiv alimentaţia, inclusiv variabilele precum somnul, precum limitarea stresului, niste variabile pe care le putem controla, pe care le avemin mâinile noastre şi le putem influenţa, sunt capabile până la 80% să ne influenţeze desfăşurarea vieţii pe termen lung", a precizat Oana Bulzan, specialist în alimentaţie.

Studiul realizat de Centrul de Informare, prevenire risc şi analizare are relevanţă naţională şi s-a realizat pe un eşantion de 813 respondenţi cu vârsta peste 18 ani.

 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole