Antena 3 CNN Economic "Aceasta e principala alternativă la centralele de apartament pentru români". Şeful Comisiei de Energie din Senat explică directiva PE

"Aceasta e principala alternativă la centralele de apartament pentru români". Şeful Comisiei de Energie din Senat explică directiva PE

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:55 17 Mai 2024 Modificat la 11:55 17 Mai 2024

"Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. 

Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. 

Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune. Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani. 

Antal Lorant: "Nu se poate preciza o dată la care centralele pe gaz sau alte produse petroliere sunt interzise"

Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. 

În România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă. 

Așadar, nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise. 

Principala alternativă pe care românii o pot lua în considerare pentru înlocuirea centralelor termice

Principala alternativă pe care o putem lua în considerare este utilizarea așa-numitor centrale pe bloc. 

Acestea vor utiliza în continuare gazul natural, dar care va asigura căldura și apa caldă întregului imobil de tip condominiu sau a centralelor de cvartal. Adică a centralelor de cartier, care să asigure încălzirea și apa caldă pentru sute sau câteva mii de apartamente.

Printre alte alternative se numără folosirea unor tehnologii precum panourile solare. Panourile fotovoltaice pentru încălzirea prin electricitate, a pompelor de căldură. Montarea de centrale electrice, panouri radiante electrice sau boilere electrice. Utilizarea unor centrale care folosesc într-o anumită proporție și hidrogenul sau chiar și centralele care utilizează biomasă (de ex. lemne).

Antal Lorant, despre centralele de apartament: "România are nevoie de o tranziție echilibrată"

(...) Așadar toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României.

În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă. 

Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale.

Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste (...). 

UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii", a concluzionat Antal Lorant, potrivit gandul.ro.

Interzicerea centralelor - O nouă directivă la Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat recent Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament, dar până în 2040.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi "pentru", 199 împotrivă și 46 abţineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole