Antena 3 CNN Life Sănătate Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar, testat pe un pacient din Marea Britanie

Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar, testat pe un pacient din Marea Britanie

de Milena Niță    |   

Medicii au început testarea primului vaccin ARNm (ARN mesager) din lume împotriva cancerului pulmonar, astfel că un bolnav din Marea Britanie este primul care a primit o doză din acest medicament care previne şi recidiva bolii, potrivit theguardian.com.

Vaccinul este conceput să omoare cea mai comună formă de cancer pulmonar și să prevină recidiva acestuia, iar experții vorbesc de potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de morţi în fiecare an. 

Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, în care tumorile s-au răspândit, sunt foarte scăzute.

Acum, experții testează un nou vaccin care ajută corpul să caute și să ucidă celulele canceroase – și apoi să prevină reapariția acestora. 

Cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de producătorul german de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), cea mai comună formă a bolii.

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni pentru vaccinul BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.

Regatul Unit are șase centre de testare, situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient din Marea Britanie care a primit vaccinul a avut prima doză administrată marți.

În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadii incipiente, înainte de intervenția chirurgicală sau radioterapie, până la boală în stadiu avansat sau cancer recurent – vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia. Aproximativ 20 dintre aceștia vor fi din Marea Britanie.

Vaccinul folosește tehnologia ARN mesager (mRNA), este similar vaccinurilor împotriva Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a unor markeri tumorali specifici NSCLC, pentru a pregăti organismul să lupte împotriva celulelor canceroase.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane împotriva cancerului, lăsând celulele sănătoase neafectate, spre deosebire de chimioterapie.

„Acum intrăm într-o nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice bazate pe imunoterapie cu ARNm pentru investigarea tratamentului cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, medic oncolog la spitalul universitar din Londra (UCLH), care conduce acest studiu în Marea Britanie.

„Este ușor de administrat, poți selecta antigeni specifici din celula canceroasă și apoi îi poți ținti, lovi. Această tehnologie reprezintă următoarea mare fază în tratamentul cancerului”, a precizat el.

Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani, din Londra, a fost prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul. A fost diagnosticat cu cancer pulmonar în luna mai și, la scurt timp după, a început chimioterapia și radioterapia.

Cercetătorul, care este specializat în inteligență artificială, a declarat că profesia sa l-a inspirat să participe la acest studiu. 

„Sunt și eu om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – depinde de faptul că oamenii acceptă să fie implicați în astfel de investigații”, a spus el.

„Ar fi foarte benefic pentru mine, deoarece este o metodologie nouă, neaccesibilă altor pacienți, care mă poate ajuta să scap de cancer. 

De asemenea, pot face parte din echipa care poate demonstra conceptul acestei noi metodologii, iar cu cât va fi implementată mai rapid la nivel mondial, cu atât mai multe vieți vor fi salvate”, a adăugat el.

Racz a primit, marţi, șase injecții consecutive, la intervale de cinci minute, pe parcursul a 30 de minute, la Clinica de cercetare UCLH, parte a Institutului Naționale de Sănătate (NIH).

El va primi vaccinul în fiecare săptămână, timp de șase săptămâni consecutive, iar apoi la fiecare trei săptămâni, timp de 54 de săptămâni.

„Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va împiedica revenirea cancerului, deoarece, de multe ori, pentru pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radioterapie, cancerul recidivează”, a explicat profesorul Lee.

„Fac cercetări în cancerul pulmonar de 40 de ani. Când am început în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează. 

Acum știm că aproximativ 20-30% dintre pacienții în stadiul 4 supraviețuiesc cu ajutorul imunoterapiei, iar acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire.

Sperăm că acest vaccin ARNm, pe lângă imunoterapie, ar putea oferi acel impuls suplimentar.

Sperăm să trecem la faza 2, faza 3, și apoi sperăm să devină standard de tratament la nivel mondial și să salveze mulți pacienți cu cancer pulmonar”, a adăugat profesorul Siow Ming Lee.

The Guardian a dezvăluit în luna mai că mii de pacienți din Anglia urmează să fie incluși în teste clinice revoluționare pentru vaccinurile împotriva cancerului pulmonar, într-un program inovator, unic la nivel mondial, pentru a salva vieți.

În cadrul acestui program, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor avea acces la studii clinice pentru vaccinuri, despre care experții spun că reprezintă o nouă eră în tratamentul cancerului.

Lord Vallance, ministrul Ştiinței, a salutat lansarea testului pentru vaccinul împotriva cancerului pulmonar. 

„Această abordare are potențialul de a salva viețile a mii de oameni diagnosticați cu cancer pulmonar în fiecare an”, a spus el. 

„Susținem cercetătorii noștri pentru ca aceștia să continue să fie o parte integrantă a proiectelor care produc terapii revoluționare, ca aceasta”, a continuat oficialul.

Racz, pacientul cu cancer care a încercat vaccinul, speră că, odată ce tratamentul său va fi încheiat, va putea reveni la alergat și îşi va atinge ţinta de a termina Maratonul Londrei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile