Antena 3 CNN Economic Primul tren electric chinezesc urmează să circule pe șinele din România. Prin ce orașe va trece

Primul tren electric chinezesc urmează să circule pe șinele din România. Prin ce orașe va trece

de Ioana Coman    |   

Primul tren electric chinezesc urmează să fie pus în funcţiune pe şinele din România. Procesul de certificare şi autorizare este aproape finalizat, iar în curând, trenul de mare viteză va funcţiona pe rutele Bucureşti - Braşov – Constanţa. Anunţul a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința "România, din nou pe şine - Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar", un eveniment organizat de Antena 3 CNN și Income Magazine.

Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători S.A: Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață.

Potrivit producătorului chinez, trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h şi se ridică la cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte siguranţa şi confortul pasagerilor. 

Astra Vagoane a contribuit inclusiv la modernizarea transportului public din marile oraşe. Peste 200 de tramvaie noi au fost livrate în toată ţara în mai puţin de 2 ani.

Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători S.A: Din decembrie 2022 și până în prezent, deci într-un an și nouă luni, Astra Arad a pus pe șinele Bucureștiului 97 de tramvaie din contractul de 100 cu încheiat cu Primăria Municipiului București. A pus pe șinele din alte orașe importante ale țării, cum ar fi Arad, Cluj-Napoca, Timișoara, Brăila, Galați aproximativ 100 de tramvaie. Aceste tramvaie sunt dotate cu sisteme de tracțiune moderne, cu invertoare și motoare asincrone, produse în România la o altă firmă din cadrul grupului de firme Astra.

Acestea sunt doar câteva dintre investiţiile care pun România din nou pe şine, transportul pe calea ferată fiind unul dintre cele mai importante sectoare pentru economia ţării.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile