Antena 3 CNN Externe Primul summit NATO pentru Biden, ultimul summit pentru Merkel. Declarațiile făcute de oficialii români

Primul summit NATO pentru Biden, ultimul summit pentru Merkel. Declarațiile făcute de oficialii români

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:06 11 Iun 2021 Modificat la 11:48 14 Iun 2021

Cea de-a 31-a reuniune NATO din istorie are loc pe 14 iunie la sediul Aliantei, într-un context foarte incordat din punct de vedere geopolitic.

Ce subiecte se vor dezbate la summitul NATO de la Bruxelles

Acţiunile provocatoare ale Rusiei, tensiunile din Belarus și Ucraina, ameninţarile teroriste, retragerea trupelor din Afganistan, atacurile cibernetice, tehnologiile disruptive aflate în dezvoltare, impactul schimbărilor climatice asupra securităţii şi avansul Chinei sunt doar câteva din subiectele anunțate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Summit-ul de la Bruxelles surprinde cu câteva premiere: este primul care se desfășoară cu prezență fizică a liderilor celor 30 de state membre de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Este și prima vizită în Europa a președintelui american Joe Biden de când a preluat mandatul la Casa Albă. Dar este și pentru ultima oară în ultimii 16 ani, când cancelarul Germaniei, Angela Merkel mai participă la o reuniune NATO.

Când se va întâlni Joe Biden cu Vladimir Putin

Pentru președintele Statelor Unite, Joe Biden, summit-ul de la sediul NATO este și o bună ocazie de a discuta reconstrucția relațiilor cu liderii din Europa și Canada, care deveniseră destul de tensionate in timpul mandatului fostului președinte Donald Trump. La doar o zi după summit, Biden se va întâlni la Geneva cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Declaraţia făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

"Suntem extrem de încrezători că acest subiect al rezilienței și valoarea adăugată pe care centrul de la București o aduce în relația cu statele NATO și cu statele memebre UE, va putea fi benefică, așa cum spuneau și antevorbitorii, și partenerilor noștri. Nu putem să fim în siguranță și în stabilitate în Europa și în America de Nord și în lumea transatlantică, sau în lumea europeană dacă vecinătățile noastre sunt fragile", a declarat Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO.

La reuniunea la care va participa si presedintele Klaus Iohannis, se va lua în discuţie situaţia de pe flancul estic al NATO: cele mai recente manevre şi exerciţii făcute de Rusia în Marea Neagră. Întâlnirea va avea loc în timp ce, după 20 de ani, trupele NATO au început în mai să părăseasca Afganistanul, termenul limită fiind, simbolic, 11 septembrie 2021.

Aliații NATO au activat clauza de apărare colectivă a organizației pentru prima și singura dată după atacurile din 11 septembrie asupra New York-ului și Washingtonului din 2001 pentru a se aduna la apărarea Statelor Unite.

Declaraţia făcută de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

"Rezilienţa înseamnă şi colaborarea cu partenerii noştri care gândesc la fel. Asta înseamnă şi colaborarea cu Statele Unite, atât prin NATO, pentru că parteneriatul transatlantic este coloana alianţei, dar şi în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, pentru că avem nevoie de o legătură transatlantică", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.


 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole