Antena 3 CNN Externe Primul stat NATO care cere să adere la blocul economic condus de Putin și Xi Jinping: "Orice altă variantă nu ne va aduce beneficii"

Primul stat NATO care cere să adere la blocul economic condus de Putin și Xi Jinping: "Orice altă variantă nu ne va aduce beneficii"

Georgiana Marina
1 minut de citit Publicat la 15:31 03 Sep 2024 Modificat la 15:31 03 Sep 2024

Turcia este primul stat membru NATO care va solicita aderarea la blocul economic BRICS condus de liderii Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, scrie Euroactiv. De altfel, președintele turc Recep Erdogan a acceptat invitația Moscovei de a participa la summit, care se va organiza în Rusia în octombrie, scrie Rai News.

Bloomberg a scris luni, că Ankara a cerut în mod oficial să se alăture BRICS, alianța antidolar a grupului de națiuni emergente. BRICS este organizația internațională din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Blocul este considerat a fi o alternativă pe scena globală la grupul G7 condus de SUA.

Newsweek a contactat Ministerul turc de Externe pentru comentarii.

„Turcia poate deveni o țară puternică și prosperă dacă își îmbunătățește relațiile cu Estul și Occidentul simultan”, a declarat președintele turc Recep Erdogan la Istanbul în weekend. „Orice altă variantă în afara acesteia nu va aduce beneficii Turciei, dar îi va dăuna”.

„Nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și Organizația de Cooperare din Shanghai [SCO], așa cum susțin unii oameni”, a adăugat Erdogan. „Dimpotrivă, trebuie să ne dezvoltăm relațiile atât cu acestea, cât și cu alte organizații, pe baza de câștig reciproc”, a adăugat Erdogan.

Un fost diplomat turc a declarat pentru Newsweek că mișcarea a fost influențată de „frustrări acumulate” la Ankara în legătură cu relațiile cu Occidentul și Uniunea Europeană.

„Nu e o strategie a Turciei de a înlocui Occidentul, ci una de consolidare a relațiilor cu puterile non-occidentale într-un moment în care hegemonia SUA este în scădere”, a declarat Sinan Ülgen, șeful EDAM, think tank din Istanbul.

Citând surse anonime, Bloomberg a scris că administrația lui Erdogan consideră  că „centrul de greutate geopolitic” se mută dinspre economiile cele mai dezvoltate. Mișcarea arată, de asemenea, obiectivele Ankarei „de a întreține și cultiva legături cu toate țările într-o lume cu interese multiple”, în timp ce își respectă obligațiile ca membru cheie al NATO.

„Un factor determinant este dorința de autonomie strategică sporită”, a spus Ülgen pentru Newsweek. „Relația bilaterală cu SUA a fost, de asemenea, problematică”, a spus Ülgen, citat de Newsweek. „Acest tip de frustrări au motivat guvernul turc să meargă în această direcție”, a adăugat el. În Ankara există credința că poate face acest lucru „fără un cost politic care să fie cauzat de această realiniere”.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole