Asociaţia Salvital Hunedoara a inițiat proiectul pilot de de telemedicină rurală şi teleconsultaţii în urma căruia mai multe persoane din localități greu accesibile, din județ, au avut acces consultații gratuite din partea unei echipe medicale.
Informațiile obținute despre starea pacienților sunt transmise în timp real către mai mulți medici care fac scheme de tratament și sfătuiesc persoanele să se prezinte la clinici, dacă este nevoie.
În cadrul proiectului oamenii din satele hunedorene au beneficiat de consultaţii de specialitate Spirometrie, INR, li s-au măsurat tensiunea, glicemia, temperatura. Datorită unei aparaturi specializate sătenii au avut posibilitatea de a face și consultații EKG, o procedura accesibilă de obicei doar în spitale.
Hunedorenii din zonele rurale au fost foarte receptivi la acest proiect, și s-au prezentat cu zecile pentru a fi consulați de medicii echipei Salvital.
În unele sate medicul nu a mai venit de un an
În contextul pandemiei oamenii de la țară și în special cei în vârstă au evitat să se mai prezinte la medic de teama infectarii cu sars-cov-2, iar în unele sate medicul nu a mai venit de un an de zile.
"Am văzut, încă o dată, că, atunci când preţuieşti viaţa oamenilor şi sănătatea, culoarea politică este doar o opţiune de doctrină. Am participat astăzi la o premieră în România, prima Caravană de Telemedicină în zonă rurală. Locuitorii satelor din judeţul Hunedoara nu mai sunt nevoiţi să bată drumurile la oraş pentru consultaţii de specialitate, pentru că, medici, asistenţi, paramedici şi voluntari, mergem spre ei", a declarat Petru Mărginean, preşedintele Salvital.