Antena 3 CNN Life Știinţă Primul parazit rezistent la ivermectină, o adevărată îngrijorare pentru cercetători. Poate provoca forme severe de boală

Primul parazit rezistent la ivermectină, o adevărată îngrijorare pentru cercetători. Poate provoca forme severe de boală

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 08:00 09 Ian 2025 Modificat la 08:00 09 Ian 2025

Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de parazit uman, Trichuris incognita, care se dovedește a fi rezistent la tratamentele antiparazitare uzuale, precum ivermectina. Acest parazit intestinal este înrudit îndeaproape cu Trichuris trichiura (Tricocefalul), cunoscut sub denumirea de "viermele bici", care infectează între 429 și 508 milioane de oameni la nivel global, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Noua specie a fost identificată până acum doar în Africa de Vest, în mod specific în Coasta de Fildeș, scrie Live Science.

Poate provoca forme severe de boală

„Infecția nu este de obicei mortală, dar se poate transforma în infecții severe, în special la copiii mici,” a explicat profesorul John Gilleard, specialist în parazitologie de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Calgary.

Trichuris incognita a fost descoperit în cadrul unui studiu mai amplu despre rezistența paraziților la medicamente în Africa de Vest. Cercetătorii investigau eficacitatea combinației dintre ivermectină și albendazol, două medicamente recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru tratarea mai multor paraziți intestinali.

„Am suspectat că ceva era în neregulă, deoarece combinația de medicamente s-a dovedit a fi semnificativ mai puțin eficientă într-un studiu clinic efectuat într-o țară, comparativ cu altele,” a declarat Abhinaya Venkatesan, autor principal al cercetării. Analizele genetice au arătat că viermii recoltați din Coasta de Fildeș aparțineau unei specii complet noi, mai apropiată de paraziții care infectează porcii decât de cei care infectează oamenii, a adăugat Venkatesan.

Rezultatele au fost publicate pe 18 decembrie în revista Emerging Infectious Diseases.

Ce este Trichuris incognita?

Deși descoperirea este recentă, înțelegerea acestei noi specii este încă la început.

„Momentan, nu sunt cunoscute diferențe majore între T. incognita și specia umană T. trichiura, cu excepția sensibilității la medicamente,” a explicat Gilleard. Simptomele sunt similare celor cauzate de T. trichiura, incluzând dureri abdominale, diaree, prolaps rectal și stagnarea creșterii la copii.

Infecția este cauzată de ouăle parazitului, care se transmit prin fecalele persoanelor infectate și pot contamina solul în absența unor condiții adecvate de salubritate. Odată ingerate prin alimente sau apă contaminate, ouăle eclozează în intestinul subțire al gazdei, iar larvele se maturizează și ajung în colon. Viermii adulți, care pot crește până la 4 cm în lungime, trăiesc aproximativ un an, iar femelele pot produce până la 20.000 de ouă pe zi.

Rezistența la medicamente 

Rezistența T. incognita la tratamentele uzuale este un motiv de îngrijorare. Gilleard a explicat că rezistența la medicamente poate apărea din diverse motive biologice complexe, dar este posibil ca această specie să fi fost neglijată până acum sau să fie o specie emergentă, favorizată de expunerea la medicamente.

„Poate că rezistența la medicamente oferă un avantaj de supraviețuire față de T. trichiura,” a speculat Gilleard, subliniind însă că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege acest fenomen.

Deși infecțiile cu T. incognita sunt limitate în prezent la Coasta de Fildeș, Gilleard a avertizat că aceasta ar putea fi prezentă și în alte părți din Africa de Vest. Totuși, el a adăugat că parazitul este improbabil să devină o problemă în SUA, unde condițiile de sănătate publică și salubritate sunt mult mai bune.

„Această descoperire subliniază natura mereu schimbătoare a bolilor infecțioase și necesitatea eforturilor continue de supraveghere,” a concluzionat Gilleard.

Etichete: parazit Ivermectina
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole