Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Primul oraș din România independent energetic: Economii de două milioane de lei pe an

Primul oraș din România independent energetic: Economii de două milioane de lei pe an

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 17:43 10 Feb 2023 Modificat la 17:43 10 Feb 2023

Ocna Mureș, din județul Alba, va deveni, în acest an, primul oraș independent energetic din România.

Toate clădirile administrative, inclusiv primăria și celelalte instituții ale statului, iluminatul stradal și tot consumul pe care municipalitatea îl are vor fi acoperite dintr-o sursă proprie, adică un parc fotovoltaic pe care au reușit să construiască cei de acolo.

Datorită noului parc fotovoltaic, Primăria Ocna Mureș va economisi până la două milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. "Investiția a fost de 550.000 de euro, produce undeva la 500 de kilowați pe oră. Finanțatorul alocă bani doar pentru consumul propriu al orașului, nu pentru a face comerț sau a vinde curent și sper să ne acoperim în totalitate consumul de energie electrică din oraș", a declarat Silviu Vinţeler, primar Ocna Mureș.

Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică produsă de parcul fotovoltaic va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Citeşte şi: Noi reguli pentru panouri fotovoltaice. Înscrierile la "Casa Verde Fotovoltaice", mai simple pentru români

"Acest parc va fi folosit și ca parc tematic pentru școlile profesionale, iar linia de transport energie electrică este foarte aproape și costurile pentru legarea la aceste linii sunt foarte mici", a mai declarat primarul Ocna Mureș.

Directorii școlilor sunt cei mai bucuroși de această investiție. Banii pe care îi primesc în prezent pentru energie nu le ajung.

"O să economisim 60% din buget. Fonduri pe care le putem folosi în alte dotări ale școlii", a declarat Victoria Lungu administratorul financiar al liceului Tehnologic.

Investiția a fost realizată cu ajutorul fondurilor norvegiene.

Punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic este preconizată pentru sfârșitul acestui an după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole