Capitala Elveției examinează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional – o abordare radicală a luptei împotriva drogurilor care nu se crede că a mai fost încercată în altă parte până acum.
Parlamentul din Berna susține ideea, care trebuie să treacă acum de guvern, și va necesita, de asemenea, o modificare a legislației naționale.
Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează, statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină în 2021, în favoarea tratamentului antidrog.
Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai au pedepse cu închisoarea pentru posesie de droguri, inclusiv cocaină, deși niciuna nu a mers atât de departe ca propunerea în discuție la Berna.
Elveția își reexaminează poziția față de acest drog după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile totale ca fiind ineficiente, propunerea – aflată în prezent în stadii incipiente – urmând încercărilor aflate în curs de desfășurare pentru a permite vânzarea legală a canabisului.
"Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să ne uităm la idei noi", a declarat Eva Chen, membră a consiliului de la Berna din partea Partidului Stângii Alternative, care a co-sponsorizat propunerea.
"Controlul și legalizarea pot face mai mult decât simpla represiune", a continuat ea.
Pentru ca legalizarea să aibă loc, Parlamentul ar trebui să modifice legea care interzice consumul de droguri în scop recreativ.
Decizia ar putea fi luată în câțiva ani sau mai devreme, dacă actualele scheme de canabis – în care drogul este pus în vânzare în farmacii – vor arăta rezultate de succes, au declarat experții politici.
"Cocaina este una dintre cele mai puternice substanțe cunoscute care creează dependență", a declarat Boris Quednow, lider de grup la Centrul de cercetare psihiatrică al Universității din Zurich, potrivit reuters.com.