Antena 3 CNN Externe Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: "În timpul care mi-a mai rămas, din voia lui Dumnezeu, mă angajez să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste"

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: "În timpul care mi-a mai rămas, din voia lui Dumnezeu, mă angajez să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste"

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 20:01 09 Sep 2022 Modificat la 23:34 09 Sep 2022

Evenimentul are loc cu mai bine de o jumătate de zi înaintea ceremoniei oficiale de la Palatul Sf. James, unde Consiliul de Accedere îl va proclama pe Charles noul suveran.

"Majestatea sa Regina, mult-iubita mea mamă, a fost un model pentru mine și pentru întreaga familie, iar serviciul său de o viață întreagă reprezintă un angajament pe care îl reînnoiesc", a spus suveranul în discursul său înregistrat.

"Pe lângă durerea pe care o simțim noi, cei din familie, simțim, de asemenea, un sentiment profund de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, în calitate de Regină, a slujit popoarelor atâtor națiuni.

Viața reginei Elisabeta a fost o viață bine trăită - o promisiune respectată cu destinul.

Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit semnul distinctiv al domniei sale.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: "Mă angajez să susțin principiile constituționale din inima națiunii"

Și, după cum poate mărturisi fiecare dintre membrii familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.

Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante.

La fel rămân rolul și îndatoririle monarhiei, precum și suveranitatea și relația și responsabilitatea specială față de biserica în care propria mea credință este atât de adânc înrădăcinată.

În acea credință și în valorile pe care le inspiră am fost crescut să prețuiesc un simț al datoriei față de ceilalți.

Și să păstrez, cu cel mai mare respect, prețioasele tradiții, libertăți și responsabilități față de istoria și sistemul nostru parlamentar, unice.

Așa cum a făcut însăși Regina, cu un devotament atât de neclintit, și eu mă angajez solemn acum ca, pe tot parcursul timpului care mi-a mai rămas, cu voia lui Dumnezeu, să susțin principiile constituționale din inima națiunii.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: "În mai puțin de o săptămână o vom conduce pe Regină pe ultimul drum"

Oriunde v-ați afla pe cuprinsul Regatul Unit sau în teritoriile (sub autoritate britanică) din întreaga lume, oricare v-ar fi istoricul sau credința, eu mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o întreaga viață (...)

În mai puțin de o săptămână, ne vom reuni cu întregul popor, cu cei din Commonwealth (...) pentru a o conduce pe ultimul drum pe iubita mea mamă (...)

Viața mea se va schimba, desigur, pe măsură ce îmi asum noile responsabilități.

Nu va mai fi posibil pentru mine să aloc atât de mult din timpul și energiile mele organizațiilor de caritate și chestiunilor la care țin atât de mult.

Dar știu că această lucrare importantă va continua, prin mâinile altor oameni de încredere", a continuat Charles.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: William devine Prinț de Wales și primul în linia de succesiune la tron

El a specificat ce se va întâmpla cu fiul său, prințul William, care devine acum primul în lina succesorală la tron.

"Astăzi, sunt mândru să-l numesc pe William Prinț de Wales, țara al cărei titlu am fost atât de privilegiat să-l port pe parcursul vieții și îndatoririlor mele.

Alături de Catherine, William - Prințul și Prințesa de Wales - vor continua să inspire și să conducă discuțiile noastre naționale. 

Vreau, de asemenea, să-mi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, care continuă să-și făurească destinele în străinătate", a menționat suveranul.

Ultimele cuvinte din discurs au fost adresate direct mamei sale:

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: "Mamei mele dragi: mulțumesc!"

"Mamei mele dragi, la începutul ultimei mari călătorii, pentru a te alătura dragului meu tată, vreau să-ți spun pur și simplu: mulțumesc.

Îți mulțumesc pentru dragostea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ai slujit atât de sârguincios în toți acești ani.

Fie ca zborul îngerilor să cânte odihnei tale veșnice".

Înaintea discursului, Charles a avut prima discuție cu premierul Liz Truss. Numită marți în funcție de regina Elisabeta a II-a, Truss a fost prima oficialitate din Regat care l-a numit, joi, "Regele Charles al III-lea" pe noul suveran, cerându-le britanicilor să se unească în susținerea lui.

CNN notează că regele nu va participa, vineri seară, la serviciul religios de la Catedrala Sf. Paul din Londra, unde se va intona, în premieră, varianta modificată a imnului britanic, care, după decesul reginei Elisabeta a II-a, devine "God save the King" ("Dumnezeu să-l aibă pe Rege în paza sa").

Într-o altă dezvoltare a evenimentelor generate de decesul reginei, Casa Albă face pregătiri pentru participarea președintelui Joe Biden la funeraliile Elisabetei a II-a.

CNN: Pregătiri pentru participarea lui Joe Biden la funeraliile Elisabetei a II-a

Prezența președintelui american la ceremonie va fi anunțată oficial doar după ce Casa Regală va face publice planurile legate de funeralii, precizează CNN.

Sursa citată mai menționează că la precedentul deces al unui monarh britanic, președintele american de atunci nu a participat.

Harry S. Truman l-a delegat pe Secretarul de stat Dean Acheson să participe la înmormântarea Regelui George al VI-lea, în 1952.

CNN amintește că, în perioada mai recentă, președinții americani care au luat parte la funeraliile unor personalități internaționale au fost însoțiți de foști lideri de la Casa Albă.

Astfel, când a murit Papa Ioan Paul al II-lea, președintele George W. Bush a venit însoțit de tatăl său, fostul președinte George H.W. Bush, și de fostul președinte Bill Clinton.

Iar în 2013, la funeraliile lui Nelson Mandela, președintele Barack Obama i-a inclus în delegație pe foștii președinți George W. Bush și Jimmy Carter.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole