Antena 3 CNN Externe Primul caz de mpox, în Pakistan. OMS a declarat variola maimuţei urgenţă de sănătate publică, pentru a doua oară în doi ani

Primul caz de mpox, în Pakistan. OMS a declarat variola maimuţei urgenţă de sănătate publică, pentru a doua oară în doi ani

de Milena Niță    |   

Pakistanul a anunţat vineri depistarea primul caz de mpox, la două zile după ce OMS a declanşat din nou cel mai ridicat nivel de alertă internaţională din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri în câteva ţări africane, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

„Primul caz de mpox a fost confirmat în Pakistan”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, într-un comunicat, adăugând că persoana contaminată a venit dintr-o ţară din zona Golfului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani.

Decizia a fost luată după apariţia unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în ţările vecine.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. 

Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile