Antena 3 CNN International News Primul avion de pasageri complet electric se pregătește să-și ia zborul

Primul avion de pasageri complet electric se pregătește să-și ia zborul

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 21:03 31 Ian 2022 Modificat la 21:03 31 Ian 2022

Cu o tehnologie a bateriei similară cu cea a unei mașini electrice sau a unui telefon mobil și 30 de minute de încărcare, Alice, care poate primi nouă pasageri, va putea zbura timp de o oră.

Avionul are o viteză maximă de croazieră de aproximativ 461 kilometri pe oră. Pentru referință, un Boeing 737 are o viteză maximă de croazieră de aproximativ 946 kilometri pe oră. Compania, axată exclusiv pe călătoriile electrice cu avionul, speră că avioanele electrice în care pot încăpea 20 până la 40 de pasageri vor deveni o realitate în șapte până la 10 ani.

Un prototip al aeronavei, care a apărut în 2019, a trecut prin teste de taxi de viteză mică din decembrie și va încerca un test de taxi de mare viteză în următoarele câteva săptămâni. În aceste teste, aeronava este trimisă pe pistă la viteze diferite pentru a-și testa puterea și pentru a permite echipelor de la sol să monitorizeze sisteme precum direcția, frânarea și antideraparea.

Deși compania a urmărit inițial ca Alice să-și ia zborul înainte de 2022, condițiile meteorologice proaste din nord-vestul Pacificului de la sfârșitul anului au împiedicat testarea.

Spațiul aviației electrice este deja din ce în ce mai aglomerat atât cu startup-uri, cât și cu companii de aviație consacrate. NASA a dat 253 de milioane de dolari în septembrie 2021 către GE Aviation și magniX pentru a aduce tehnologia flotelor americane până în 2035.

Boeing investește 450 de milioane de dolari în Wisk Aero, o companie care construiește o aeronavă de pasageri, autonomă, complet electrică, iar Airbus lucrează la propria flotă de aviație electrică din anul 2010.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole