Antena 3 CNN Externe Primii morți înregistrați în lume din cauza febrei Oropouche. Simptomele sunt similare cu ale febrei dengue, transmisă de țânțari

Primii morți înregistrați în lume din cauza febrei Oropouche. Simptomele sunt similare cu ale febrei dengue, transmisă de țânțari

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Febra Oropouche a provocat moartea a două persoane în Brazilia, relatează Le Figaro.

Sunt primele decese înregistrate în lume din cauza acestei boli, potrivit Ministerului brazilian al Sănătății.

Instituția citată subliniază că, până la moartea acestor persoane, niciun deces legat de Oropouche nu a fost semnalat în literatura științifică mondială.

Victimele sunt două femei din statul Bahia, situat în nord-estul țării.

"Cele două femei aveau vârste sub 30 de ani și nu prezentau comorbidități, dar manifestau simptome similare unei forme severe de febră dengue", a precizat ministerul.

Autoritățile braziliene au mai comunicat că investighează un alt deces, posibil cauzat de febra Oropouche, în statul Santa Catarina din sudul țării.

Cum se manifestă febra Oropouche

Transmisă de insecte, inclusiv țânțari, febra Oropouche a fost detectată pentru prima dată în Brazilia în 1960, în sângele unui mamifer din specia leneșilor.

De atunci, au fost raportate cazuri în principal în regiunile Amazonului, în mai multe state din America Latină.

Potrivit guvernului brazilian, cel puțin 7.236 de cazuri au fost raportate în țară. 

Simptomele bolii sunt similare cu cele ale febrei dengue, cunoscută drept "febra oaselor rupte". Aceasta din urmă se manifestă prin temperatură corporală ridicată, dureri de cap, dureri musculare și articulare intense și prin erupții cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei.

Decesele atribuite febrei Oropouche în Brazilia vin în contextul unei epidemii de febră dengue.

Primele decese cauzate de febra Oropouche se suprapun cu o epidemie de febră dengue care a cuprins Brazilia în acest an.

Este cea mai gravă astfel de epidemie din istoria țării și a provocat cel puțin 4.824 de morți confirmați de la 1 ianuarie.

În prezent, autoritățile braziliene examinează șase posibile cazuri de așa-numită transmitere verticală a bolii Oropouche, adică între o mamă însărcinată și fătul său, precizează Le Figaro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile