Un convoi de vehicule blindate şi soldaţi americani a trecut joi frontiera poloneză dinspre Germania în cadrul unei desfăşurări de forţe ale NATO în Polonia, ca urmare a deciziei luate anul trecut de Alianţa Nord-Atlantică în vederea consolidării flancului său estic, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, relatează AFP.
Prezenţa prin rotaţie a unităţii în cauză în Polonia, dar de asemenea în ţările baltice, în Ungaria, România şi Bulgaria, este menită să consolideze securitatea în regiune, preocupată de comportamentul agresiv al Rusiei.
Convoiul, format din 24 de vehicule blindate Humvee şi aproximativ 12 camioane a fost primit la graniţă de o delegaţie a armatei poloneze, potrivit AFP.
Acesta este prima brigadă de soldaţi americani şi transport de armament greu, sosit în Europa de Est în cadrul operaţiunii 'Atlantic Resolve', lansată de preşedintele în exerciţiu Barack Obama.
'Noi considerăm acest lucru o ameninţare la adresa noastră', a reacţionat imediat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
'Este vorba de operaţiune care ameninţă interesele noastre, securitatea noastră', a afirmat el. 'O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la graniţele noastre în Europa. Nici nu este o ţară europeană', a subliniat Dmitri Peskov, fără a cita explicit SUA.
La rândul său, ministrul adjunct de externe rus, Alexei Meşkov, a apreciat că această desfăşurare 'în grabă' efectuată de administraţia Obama pare să fie 'un factor de destabilizare pentru securitatea europeană'.
Operaţiunea survine cu o săptămână înainte de învestirea preşedintelui ales american Donald Trump, despre care se crede că este favorabil unei ameliorări a relaţiilor cu Kremlinul.
Cartierul general al brigăzii a fost stabilit la Zagan, în vestul Poloniei, unde va avea loc sâmbătă o ceremonie oficială. Brigada va avea aproximativ 3.500 soldaţi, 87 de tancuri Abrams şi peste 550 de vehicule blindate de transport de trupe.
Victoria lui Donald Trump a provocat îngrijorare în Polonia şi în ţările baltice privind aplicarea măsurilor de întărire a prezenţei NATO convenite la summitul Alianţei, în iulie, la Varşovia. Viitorul preşedinte american a lăsat în special să se înţeleagă că aplicarea articolului 5 din Tratatul NATO - care consideră o agresiune împotriva unui membru ca un atac împotriva tuturor membrilor - ar putea depinde de contribuţia ţării în cauză la bugetul Alianţei.