Antena 3 CNN Actualitate Sănătate PRIMER: “Aproape 2200 medicamente care costă sub 25 lei în farmacie sunt nerentabile după creșterea taxei clawback în trimestrul 3 la 19,42%”

PRIMER: “Aproape 2200 medicamente care costă sub 25 lei în farmacie sunt nerentabile după creșterea taxei clawback în trimestrul 3 la 19,42%”

Această taxă a devenit toxică atât pentru cei peste 8,5 milioane de pacienți care găsesc tot mai greu aceste medicamente cât și pentru producătorii din țară care se confruntă cu o criză industrială si financiară fară precedent.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care numară 16 site-uri de manufacturare din țară - atrage atenția că circa 85% din medicamentele care costă sub 25 lei, în marea lor majoritate fabricate in țară, au devenit nerentabile după creșterea taxei “clawback” în T3 2017 cu 30% față de T3 2016 și cu aproape 60% față de T3 2015.

“Taxa “clawback” reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei și în farmacie 25 lei. Dacă scădem costurile de producție, de desfacere și celelalte taxe și impozite rezultă practic că aceste produse au rentabilitate zero. Situația este și mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei”, a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

“Evoluția taxei “clawback” din ultimii 4 ani, redată în tabelul de mai jos, arată că nu există niciun fel de predictibilitate pentru producătorii din țară, aceștia fiind forțați astfel să plătească injust sume aberante în condițiile în care fabrică medicamente ieftine – în plus, tabelul demonstrează că, deși am fost forțați să scădem prețurile în 2015 și producem mai puțin decât atunci, taxa a crescut la loc în mod nejustificat”, a continuat Damian. “Dacă nu ar exista manufactura sub contract si exporturile din fabricile din România, acestea ar trebui închise din cauza suprafiscalizării”.

Fabricile de medicamente din România sunt un sector economic cu înaltă valoare adăugată, plătesc taxe și impozite în țară, au creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare și asigură medicamente esențiale pentru pacienții români – toate acestea în ciuda unui mediu concurențial care le este potrivnic și în care nu găsesc niciun sprijin din partea autoritaților de resort. Medicamentele care costă sub 25 lei, pe care le utilizează peste 8,5 milioane de pacienți și în marea lor majoritate fabricate in România, reprezintă mai puțin de 15% din fondurile decontate de CNAS și totuși sunt obligate la plata unei taxe “clawback” care a crescut cu aproape 60% în mai puțin de doi ani.

PRIMER reiterează că scutirea de la plata obligației de tip “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 lei reprezintă o masură care va genera efecte pozitive asupra pacienților și industriei. Nicio țară din Uniunea Europeana nu mai aplică impuneri fiscale suplimentare la acest nivel de preț, întelegând să reducă presiunea fiscală asupra medicamentelor ieftine, asigurându-le acestora un acces neîngrădit în așa fel încât să contribuie la scăderea costurilor din sistemele sanitare. Este momentul ca și în România să fie oprită aplicarea obligației de plată de tip “clawback” pe acest segment de medicamente.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog