Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic în momentul în care consumul zilnic depăşeşte 20 de grame alcool pur la femei şi 30 de grame la bărbaţi. Când ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcţiile sale au de suferit, potrivit CSID.ro. Factorul major de risc este în acest caz alcoolul în stare pură. Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi sunt:
- pierderea rapidă în greutate
- malnutriţia
- senzaţia de oboseală
O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome precum:
- starea generală proastă
- icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor, cauzată de creşterea nivelului bilirubinei)
- durere în zona ficatului
Semnele hepatitei cronice
Atunci când hepatita se manifestă pe o perioadă mai lungă de 6 luni, aceasta este diagnosticată ca fiind cronică. În cazul acestei afecţiuni, ficatul rămâne inflamat chiar şi în lipsa altor simptome. Astfel, există cazuri în care oamenii au hepatită cronică de peste 20 de ani, fără să primească acest diagnostic.
Întrucât cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D şi ficatul gras), simptomele sunt extrem de variate și pot consta în:
- astenie fizică
- icter persistent
- dureri articulare
- leziuni cutanate
Nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea constituie doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru un ficat cu probleme, care prezintă depuneri excesive de grăsime.
Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi în acest caz sunt:
- oboseala excesivă necorelată cu odihna cotidiană
- pierderea nejustificată a poftei de mâncare şi implicit în greutate
- durerile abdominale