Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Primele semne de recesiune în România. Scăderi de zeci de procente în imobiliare și în profiturile de pe piața de capital

Primele semne de recesiune în România. Scăderi de zeci de procente în imobiliare și în profiturile de pe piața de capital

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 20:07 19 Noi 2024 Modificat la 20:25 19 Noi 2024

România este în pragul unei recesiuni, în timp ce Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional își revizuiesc dramatic prognozele în legătură cu economia țării noastre, relatează Antena 3 CNN.

Datele disponibile arată că, pe final de an, industria și construcțiile scad semnificativ.

În primele opt luni din 2024, în sectorul rezidențial s-au construit cu aproape 24% mai puține clădiri, comparativ cu intervalul corespunzător din anul trecut. În aceeași perioadă, construcțiile nerezidențiale au scăzut cu peste două procente iar, pe ansamblu, volumul de construcții s-a contractat cu peste 3%.

La rândul ei, producția industrială a coborât cu circa două procente în primele nouă luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Profesor de economie: Un consum mai scăzut în vestul Europei ne va afecta imediat și pe noi

"Foarte multe dintre societățile mari din România vând direct către economiile altor state din Uniunea Europeană. Atâta timp cât în statele din vestul Europei avem o cerere mai scăzută de produse, atâta timp cât consumul e mai scăzut în statele din vestul Europei, acest lucru se va resimți foarte repede și la noi.

În contextul european în care ne aflăm în momentul de față, putem să spunem că e posibil ca anumite semestre din anul 2025 să aducă recesiune sau să conducă la o scădere a PIB-ului, anul viitor", afirmă profesorul de economie Radu Ciobanu.

Foarte multe companii sunt pe cale să pună lacătul pe ușă. Anul acesta, peste 80.000 de firme sunt în insolvență, ceea ce reprezintă un maxim istoric al ultimilor 5 ani. Alte 22.000 de firme au fost dizolvate.

Semnalele de alarmă vin și dinspre piața de capital, acolo unde câștigurile marilor companii s-au prăbușit.

Director BVB: "Publicul larg să investească diversificat și să aștepte randamente pe termene foarte lungi"

"Anul acesta, mai multe companii listate pe Bursa de Valori București au înregistrat scăderi ale profiturilor nete. Vorbim de companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, în cazul cărora scăderea profitului net a fost mai mare de 30%, dar și companii private care au avut scăderi de 49%", a relatat Georgiana Iuzic, corespondent Antena 3 CNN.

"Faptul că suntem într-un cadru mai defavorabil din punct de vedere economic nu înseamnă că momentul nu este unul bun de făcut investiții. Ceea ce recomandăm noi publicului larg este să facă investiții recurente pe piața de capital, în portofolii diversificate, și să aștepte randamentele pe termene foarte lungi", spune Adrian Tănase, director al Bursei de Valori București.

Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional și-au revizuit prognozele privind creștere economică a României. Dacă inițial așteptările indicau o creștere a PIB-ului de peste 3%, acum forurile internaționale se așteaptă la valori sub două procente.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole