Antena 3 CNN Politică Primele reacții de la Bruxelles, după ce a picat Guvernul Orban: "Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă e împotriva deciziei CCR și a recomandărilor Comisiei de la Veneția"

Primele reacții de la Bruxelles, după ce a picat Guvernul Orban: "Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă e împotriva deciziei CCR și a recomandărilor Comisiei de la Veneția"

Claudia Simion
1 minut de citit Publicat la 16:50 05 Feb 2020 Modificat la 16:50 05 Feb 2020

Moțiunea a fost înaintată ca o reacție la încercarea guvernului de a schimba structura legilor electorale cu doar trei luni înaintea alegerilor propriu-zise.

După ce a picat Guvernul Orban, au început să apară primele reacții de la Bruxelles. Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, a spus că încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală atât de repede este împotriva deciziei CCR și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția. 

”Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă nu doar că este împotriva deciziei Curții Constituționale a României, conform căreia un minimum de 6 luni sunt necesare pentru schimbarea legislației electorale, ci este și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește practicile electorale, aceasta stipulând că schimbările se pot face cu minim un an înaintea alegerilor". 

”Mai îngrijorător este faptul că ieri, într-o ședință de guvern care a durat mai mult de opt ore, guvernul domnului Orban a adoptat o serie de acte legislative, creând, astfel, un record nedemocratic nemaiîntâlnit. Cetățenii români nu merită acest lucru. Sper că forțele politice din Parlamentul României să găsească o modalitate de a aduce stabilitate și de a reintra pe calea reformelor democratice, aliniate valorilor Uniunii Europene”, a mai afirmat Iratxe Garcia Perez. 

De asemenea, și Dan Nica, Liderul delegației române din cadrul Grupului S&D, a criticat dur măsurile pe care voia să le ia Guvernul Orban, spunând că "a sfidat cetățenii României și ai Europei deopotrivă". 

”Acest guvern a sfidat cetățenii României și ai Europei deopotrivă, nu doar prin asumarea răspunderii pe 7 acte legislative cheie în ultimele 3 luni, ci și prin adoptarea anti-democratică, într-o singură noapte, a 56 de acte legislative, 25 de ordonanțe de urgență și 31 de decizii, în pofida deciziei Curții Constituționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, cu impact direct asupra vieții cetățenilor - de la privatizarea sistemului sanitar și a celui de urgență, la bugetul de stat și, nu în ultimul rând, schimbarea structurală a sistemului electoral al țării. Reiterez, pe această cale, rugămintea, în numele tuturor forțelor democrate din România, adresată președintei Ursula von der Leyen, de a emite urgent o opinie a Comisiei Europene cu privire la aceste practici ale actualului guvern EPP din România", a spus Dan Nica. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole