Camerele de supraveghere din zona internatului au surprins momentul în care peretele clădirii s-a prăbușit peste copiii aflați în camerele lor.
În timp ce patronul firmei de construcții care efectua lucrări în zonă se află sub control judiciar, două dintre fetele rănite au fost externate iar o a treia este în continuare în stare critică.
David, băiatul care urma să împlinească 18 ani în doar câteva zile, a fost înmormântat.
Într-o declarație exclusivă pentru Antena 3 CNN, patronului firmei de construcții spune că el a dat ordinul, fără să ia în calcul faptul că peretele clădirii s-ar putea prăbuși peste elevii cazați acolo.
În egală măsură, edilul din Odorheiu Secuiesc spune că exista autorizație de construcție, dar că proprietarul internatului este Biserica Romano Catolică și că aceasta a aprobat lucrările.
Tragedia putea fi evitată, dacă nu se săpa atât de aproape de fundație, spun clar reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții. Asta în timp ce Ministrul Educației a declarat că internatul nu era expertizat seismic, cu toate ca este vorba despre o clădire veche de peste 100 de ani.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat cazul prăbușirii internatului din Târgu Mureș, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă și vătămare corporală. Un întreg lanţ de greşeli a dus la tragedie.
Martorii spun că internatul avea pereții crăpați din cauza lucrărilor de canalizare din curte. Norocul a făcut ca doar câțiva dintre cei 97 de copii cazați să fie acolo la momentul tragediei.
Printre dărâmături au fost prinse 4 victime, 3 fete și un băiat. Alarma a dat-o chiar un pompier aflat prin zonă în timpul liber, care a auzit zgomotul puternic din clipa prăbușirii si a văzut norul de praf. A sunat la 112 și si-a alertat colegii.
Echipajele de pompieri sosite la fața locului au avut o misiune foarte grea. Mai întâi au scos o fată, prima victimă, conștientă, și au dus-o la ambulanță. Cea de-a doua victimă, scoasă imediat după, era semiconștientă și i s-au acordat îngrijiri medicale.
Apoi, cea de-a treia, tot o fată, care era inconștientă, în stop cardio-respirator și i s-au aplicat manevre de resuscitare. Fata a răspuns manevrelor, însă a rămas inconștientă, în comă. Ulterior, aceasta a fost transportată la spitalul din Târgu Mureș.
Toate fetele se aflau pe palierul etajului superior, etajul 1. Cea de-a patra victimă, un băiat în vârstă de 17 ani, a fost scos de sub dărâmături mult mai târziu. Acesta se afla la demisol în momentul prăbușirii zidului și a unei părți din clădire. După protocolul de 45 de minute de resuscitare, adolescentul a fost declarat decedat.