Antena 3 CNN Actualitate Primele imagini cu dronele rusești care au pătruns în spațiul aerian al României: „Dar câte-s, Doamne?!”

Primele imagini cu dronele rusești care au pătruns în spațiul aerian al României: „Dar câte-s, Doamne?!”

de Daniela Chihaia    |   

Au apărut primele imagini cu dronele rusești care au pătruns în spațiul aerian al României duminică dimineață. Oamenii din zona Dobrogerea au fost treziți de mesajul RO-Alert emis după ce mai multe drone rusești au pătruns în România și unii dintre ei au surprins momentul.

„Dar câte-s, Doamne?! Câte pot să fie?!... Doamne-ferește!“, spune femeia care fimat imaginile.

Ministerul Apărării Naţional (MApN) a anunţat că a fost identificată probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina duminică dimineaţă, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT.

De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

"În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08", se arată în comunicatul MApN.

Sursa citată precizează că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

„MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, se mai menţionează în comunicat.

Mesaj RO-ALERT pentru judeţele Tulcea şi Constanţa

Populaţia din judeţele Tulcea şi Constanţa a primit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-ALERT, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au identificat un posibil atacat aerian al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei.

Mesajul a fost transmis în jurul orei 2,30 şi avertiza populaţia cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, prezentând în acelaşi timp măsuri de adăpostire.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta precizează într-o informare de presă că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Ucraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federaţiei şi Ruse asupra teritoriului ucrainean şi ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional.

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti: "Aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase", a scris pe X secretarul general adjunct al Alianţei. 

Pe de altă parte, şi Letonia acuză că Rusia i-ar fi încălcat spaţiul aerian, cu o dronă care ar fi venit dinspre Belarus.

 

Subiecte în articol: Război Ucraina drone rusesti drone
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile