Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Primele concluzii din ancheta de la Rafinăria Petromidia Năvodari | Cauza exploziei

Primele concluzii din ancheta de la Rafinăria Petromidia Năvodari | Cauza exploziei

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:09 22 Iun 2023 Modificat la 20:54 22 Iun 2023

După multe ore de intervenție aici, la rafinăria Petromidia, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență spun că au încheiat această misiune. Nu însă înainte de a da de o altă problemă. În jurul orei 16.00 au fost scurgeri de combustibil la  instalații, așa că au fost chemați în sprijin de către colegii lor, care se aflau oricum în supraveghere aici, în rafinărie.

Acum rămân anchetele în desfășurare, una la Inspectoratul Teritorial de Muncă și se iau în calcul două ipoteze. Una ar fi vorba despre o eroare umană, nu este o ipoteză pe care anchetatorii să nu o ia în calcul, iar alta ar fi vorba despre o defecțiune tehnică. Vom vedea, așadar, ce vor stabili anchetatorii după toată această situație.

[GAL layout="5"]

Cert este faptul că oamenii își continuă munca aici, în rafinărie. Mulți dintre ei sunt speriați de ce anume s-a întâmplat acolo. Merg cu inima strânsă la muncă, însă nu au încotro, spun ei. 

Vom vedea cum vor stabili anchetele ce s-a întâmplat și care vor fi măsurile care se vor lua, pentru că să nu uităm, nu este singurul incident de acest fel. În 2021 a mai existat o explozie extrem de puternic aici, iar în urmă cu o lună și jumătate un alt accident de muncă, unul în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.

Citeşte şi: Prima reacție Rompetrol vizavi de situația de la Petromidia: "Incendiul s-a produs la finalul unor lucrări de mentenanță"

Primele imagini de la incendiul produs la rafinăria Petromidia. Muncitorii fug din calea flăcărilor

Alerta la rafinăria Petromidia a fost dată miercuri după-amiază. Muncitorii au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat de urgență mai multe echipaje de SMURD și de stingere.

"Misiunea de ieri a fost una foarte dificilă și riscantă, cu un grad ridicat de dificultate, care a angrenat resurse considerabile, atât tehnice, cât și umane, iar efortul pompierilor militari constănțeni, cât și a celor veniți în sprijin a fost unul considerabil.

Echipajele au acționat în schimburi, iar din cauza temperaturilor foarte ridicate a fost activat planul roșu de intervenție, iar incendiul a fost lichidat în câteva ore.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ 6 ore. El a fost localizat în jurul orei 17:49. Totodată, planul roșu a fost dezactivat din ordinul inspectorului general. Am avut în sprijin și nouă autospeciale. S-a intervenit și cu doi roboți de stingere", a spus Anamaria Stoica, ISU Dobrogea.

"Evenimentul produs la Midia, ieri intră în categoria incidentelor periculoase. A fost avariată o instalație. Situația aceasta se va face o anchetă, se va face un dosar de cercetare. Deja este un inspector. E foarte probabil să facem și o expertiză tehnică care să răspundă la întrebarea de ce s-a produs, care a fost cauza evenimentului și pe cale de consecință, după expertiză vor fi trase concluzii, vor fi stabilite măsuri", a spus Marian Becheanu, ITM Constanţa. 

Citeşte şi: ISU Constanţa: "Ei sunt câțiva dintre cei 100 colegi care, astăzi, au fost la datorie pentru ca noi toți să fim în siguranță"

Doi dintre pompierii care au participat la misiunea de stingere au fost răniți. 

"Pacientul a fost preluat imediat, evaluat de către medicul urgentist, a efectuat o serie de investigații medicale, după care a primit îngrijiri medicale de specialitate. Starea generală era bună, era conștient, era stabil, cooperant, prin urmare nu a necesitat internare", a spus Crina Kibedi, Spitalul Județean Constanţa. 

A fost demarată o anchetă pentru a afla cu exactitate cauzele de la care a pornit incendiul. Până acum, autoritățile vorbesc despre o defecțiune la instalația de hidrogen.

Rafinăria Petromidia are un istoric cu incidente grave

Nu este primul incident de la rafinărie. În urmă cu 2 ani, un om a murit și alți cinci au fost grav răniți în urma unei alte explozii urmate de un incendiu puternic. Alte patru persoane au fost rănite în 2016, după ce flăcările au izbucnit la una dintre instalații. Următorul eveniment asemănător de la Petromidia s-a întâmplat în 2009. Un singur bărbat a fost rănit și a ars pe aproximativ 65% din suprafața corpului. Anul precedent, în 2008, mai avusese loc un incendiu la aceeași rafinărie.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole