Antena 3 CNN Economic Românii care primesc o primă de aproape 13.000 de lei dacă se angajează

Românii care primesc o primă de aproape 13.000 de lei dacă se angajează

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 20:00 26 Feb 2024 Modificat la 20:00 26 Feb 2024

Piața muncii din România se confruntă cu diverse provocări și dificultăți, inclusiv rate ridicate de șomaj, mai ales în rândul tinerilor. Aceștia se pot confrunta cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă adecvat și stabil, iar acest lucru poate avea consecințe negative asupra economiei și societății în ansamblu.

Oferta de prime pentru tinerii care se angajează poate contribui la reducerea șomajului în rândul acestora și poate încuraja tinerii să intre sau să rămână pe piața muncii. Prin acordarea unor stimulente financiare, statul își propune să atragă mai mulți tineri către locurile de muncă disponibile și să faciliteze integrarea lor în câmpul profesional.

De asemenea, această măsură poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice a țării. Prin creșterea numărului de persoane active pe piața muncii, se poate stimula creșterea economică și se pot crea noi oportunități de afaceri și investiții.

În plus, oferta de prime pentru tinerii care se angajează poate contribui la reducerea dependenței de asistența socială. Tinerii care au un loc de muncă stabil au șansa să-și construiască o carieră și să-și asigure un venit regulat.

Acesta este și motivul pentru care Guvernul vine cu noi prime pentru tinerii care intră pe piața muncii. Iar sumele ajung la sute de mii de lei. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

De exemplu, tinerii care sunt dispuși să își schimbe domiciliul pentru că au găsit un loc de muncă la mai mult de 50 km de casă primesc nu mai puțin de 12.500 de lei. 

Prime pentru tinerii care se angajează

”Ministerul Muncii și Solidarității sociale acordă, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, stimulente tinerilor care se angajează. 

  • Prima de activare - 1.000 lei pentru angajare minimum 3 luni pentru tinerii șomeri neindemnizați care își găsesc un loc de muncă;
  • Prima de inserție - 1.794 de lei  (3xISR)  pentru absolvenții din evidențele ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni;

Prime de mobilitate:

  • de încadrare - maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu; 
  • de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu; 
  • de relocare - 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;

”Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă.

În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare. Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Informații suplimentare pot fi obținute la ANOFM și la Agențiile Județene pentru Ocupare și Formare Profesională (AJOFM)”, anunță Ministerul Muncii. 

Etichete: somaj
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole