Antena 3 CNN Actualitate Primarii ar putea fi aleşi în două tururi de scrutin. Un nou proiect de modificare a legislaţiei pentru alegerile locale a fost depus la Parlament

Primarii ar putea fi aleşi în două tururi de scrutin. Un nou proiect de modificare a legislaţiei pentru alegerile locale a fost depus la Parlament

1 minut de citit Publicat la 14:59 16 Iun 2016 Modificat la 14:59 16 Iun 2016

Deputatul neafiliat Octavian Popa a prezentat joi un proiect, pe care l-a depus la Parlament, privind modificarea Legii pentru alegerea autorităţilor publice locale, în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, eliminarea strângerii de semnături pentru candidaturi şi extinderea campaniei electorale de la 30 la 60 de zile.

"Proiectul meu de lege ar putea să fie numit şi un proiect de lege împotriva ipocriziei. El prevede două modificări importante, cu consecinţele de rigoare. Prima dintre acestea prevede alegerea în două tururi de scrutin a primarilor. Nu e o problemă de capital politic, e o problemă de sănătate a vieţii politice, care nu ar fi trebuit să fie negociată. Parlamentarilor liberali li s-a impus votarea proiectului cu alegerile într-un singur tur, prezentându-se drept pretext faptul că a existat o lege privind acceptarea în schimbul acestui vot a alegerii votului prin corespondenţă", a precizat Popa, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că cea de-a doua modificare se referă la lista de semnături.

"Am decis eliminarea acestor semnături, se pot introduce alte măsuri care să nu determine un exces al candidaţilor, putem să găsim eventual alte mijloace, nu aceea de a strânge semnături, pentru a-i determina pe cei lipsiţi de şanse să se reţină de a participa la alegeri. Există în finanţarea campaniei electorale prevederea că dacă nu ai atins pragul electoral cheltuielile făcute în campanie nu ţi se mai returnează. Acest lucru poate să fie, de exemplu, o măsură suficientă pentru a-i împiedica pe unii, care nu au valoare electorală, să candideze", a susţinut deputatul.

Cât priveşte cea de-a treia modificare a legii, Popa a arătat că aceasta vizează dublarea perioadei de campanie, pentru că, spune el, participanţii la alegeri nu pot obţine notorietate în doar patru săptămâni.

 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole