Antena 3 CNN Externe Particule de plumb la Notre-Dame: Primăria Parisului a fost dată în judecată

Particule de plumb la Notre-Dame: Primăria Parisului a fost dată în judecată

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 10:48 07 Iul 2021 Modificat la 10:48 07 Iul 2021

Autoritățile franceze și pariziene se confruntă cu acțiuni legale suplimentare în legătură cu nivelurile îngrijorătoare de plumb din jurul Catedralei Notre Dame, în urma incendiului devastator de acum doi ani.

Avocații filialei unuia dintre cele mai mari sindicate, care și-au unit forțele cu o asociație din sănătate și localnici au depus marți o plângere în acest sens pentru ”periclitarea vieții... de către persoane necunoscute”.

Măsurători făcute în această primăvară, la doi ani după dezastru, arată că încă mai sunt concentraţii de praf de plumb peste valorile normale în anumite locuri de pe esplanada catedralei.

400 de tone de plumb ar fi fost dispersate peste capitala Franței, după incendiu. O simulare efectuată în 2019 a arătat că particulele descoperite s-au răspândit până la 50 de km de catedrală.

Piaţa din faţa catedralei a fost închisă din nou publicului în luna mai, după ce au fost depistate concentraţii mari de particule de plumb.

La câteva luni după incendiu, autorităţile au ordonat să fie curăţate şcolile din zonele din apropierea catedralei, iar femeile însărcinate care locuiau în apropiere au fost îndemnate să facă analize de sânge.

Două familii locale au intentat un proces împotriva autorităţior locale pe motiv că le-ar fi expus copiii la praf de plumb.

Avocaţii familiilor împreună cu o asociaţie de sănătate şi un sindicat susţin că autorităţile au pus viaţa oamenilor în pericol prin faptul că nu au reacţionat şi nu au fost luate măsuri la timp. 

Deoarece plumbul este o substanță toxică pentru diferite țesuturi și organe, inclusiv ficatul, rinichii, oasele și creierul, crește îngrijorarea în rândul francezilor cu privire la expunerea populației la acest metal greu.

Este de copii , în special , care sunt cei mai vulnerabili și cei mai tineri ar putea suferi consecințe negative asupra dezvoltării și învățării , cauzate de acută sau cronică intoxicație cu plumb.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis că până în 2024 catedrala va fi reconstruită.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole