Antena 3 CNN Actualitate Locale Primăria Capitalei alocă 10 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Primăria Capitalei alocă 10 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

4 minute de citit Publicat la 13:12 03 Mar 2018 Modificat la 13:12 03 Mar 2018

Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 pentru reabilitarea şi consolidarea clădirilor cu risc seismic, anunţă primarul general, Gabriela Firea.

"Accelerarea programului de consolidări realizat de Municipalitate reprezintă o prioritate clară pentru actuala administraţie. Pentru că până acum în Primăria Capitalei nu existau decât opt persoane care se ocupau de acest program şi pentru că în 27 de ani autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, am luat decizia de înfiinţare de urgenţă a două entităţi noi, formate din specialişti în domeniu, care să ofere soluţii reale la această problemă. Astfel, de anul trecut am înfiinţat două entităţi clare, care, cu 263 de angajaţi, desfăşoară numai acţiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decât atât, am alocat nu mai puţin de 10 milioane de euro în bugetul de anul acesta astfel încât să putem reabilita şi consolida cât mai multe clădiri. De acum putem afirma că am restartat acest program, pentru că, în mai puţin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de clădiri, dintre care multe sunt monument istoric", declară Firea, potrivit unui comunicat al PMB transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Primarul general al Capitalei mai spune că în această primăvară va fi demarat şi un alt program prin care "se vor pune în siguranţă" alte o sută de clădiri aflate în diverse stadii de degradare.

Conform PMB, pentru soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucureşti au fost înfiinţate Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajaţi şi Compania Municipală Consolidări (CMC), care are deja 217 de angajaţi.

"Totodată, la propunerea primarului general, pentru anul în curs, s-a alocat un buget pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic de aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrărilor la imobilele aflate în execuţie, pentru lucrările la alte 29 de imobile care vor intra în execuţie în perioada următoare, dar şi pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de clădiri şi expertizarea altor 24", se menţionează în comunicatul PMB.

Primăria mai arată că, după intrarea în activitate a AMCCRS şi CMC, în mai puţin de un an, s-au efectuat toate demersurile necesare pentru începerea acţiunilor de reabilitare şi consolidare la 23 de clădiri.

De asemenea, în comunicatul citat se mai menţionează că în prezent sunt deschise şantiere la cinci clădiri: imobilele din str. Blănari nr.2, nr.6, nr.8 şi nr.10 - imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870, dar şi un alt imobil de 2 etaje plus mansardă, din str. Franceza nr.30.

Alte trei imobile s-au preluat, în urma unei Hotărâri de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare şi consolidare, mai susţine PMB. Este vorba de un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14, un altul de 4 etaje din str. Spătarului 36, precum şi o clădire de 6 etaje din str. ştirbei Voda nr.20.

Concomitent, alte 15 imobile aflate în proprietatea PMB au trecut în administrarea AMCCS în vederea punerii în siguranţă şi consolidării, iar opt dintre acestea intră la jumătatea lunii martie în lucrări de punere în siguranţă şi consolidare, în timp ce două, conform expertizei tehnice, pentru siguranţa cetăţenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric. Celelalte cinci clădiri vor fi consolidate imediat după eliberarea autorizaţiilor de construire, precizează PMB.

Potrivit Primăriei, un alt program care va demara în această primăvară este cel prin care se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare, fiind vorba despre acele clădiri ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperiş etc).

"Toţi proprietarii sau locatarii clădirilor încadrate în clasa I risc seismic au fost notificaţi de către AMCCRS, cu privire la obligaţia ce le revine, conform Ordonanţei 90-1994, urmând ca până în aprilie 2018 să fie notificaţi şi proprietarii clădirilor expertizate şi încadrate în clasa a II a risc seismic. Mai mult decât atât, de la înfiinţare, AMCCRS are echipe operative în teren pentru medierea şi dezvoltarea relaţiilor dintre proprietari, proiectanţi şi experţi şi a întocmit o hartă interactivă cu imobilele clasate în clasa de risc seismic I, în care sunt încărcate toate informaţiile necesare cu privire la anul construcţiei, expertiză tehnică, numele expertului, numele proprietarilor, situaţia juridică. În perioada următoare se vor încărca şi informaţiile legate de clădirile cu risc seismic 2. Conform expertizelor tehnice, în Bucureşti există 171 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public", informează PMB.

Primăria mai anunţă că, pentru a veni în sprijinul bucureştenilor care deţin locuinţe în imobile cu risc seismic, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat Proiectul de Hotărâre pentru punerea în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic a construcţiilor existente, republicată, în vederea finanţării de la bugetul local, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie, a cheltuielilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate, precum şi la spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi implementarea unei modalităţi de facilitare la rambursare.

Astfel, persoanele fizice proprietari ai locuinţelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, cu anumite condiţii.

"În ceea ce priveşte includerea în programul de consolidări a tuturor clădirilor construite înainte de anul 1941, este important de menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, clădirile care pot fi consolidate cu fonduri publice trebuie să fie în prealabil expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic-pericol public de către proprietari. Menţionăm că, doar în cazul în care există clădiri la care Primăria Capitalei este coproprietar, expertizele vor fi suportate de către Municipalitate", precizează PMB.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole