Antena 3 CNN Actualitate Primarul și viceprimarul unei comune, reţinuţi de poliţişti pentru fraudarea alegerilor. Furau voturi cu urna mobilă

Primarul și viceprimarul unei comune, reţinuţi de poliţişti pentru fraudarea alegerilor. Furau voturi cu urna mobilă

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:00 09 Oct 2020 Modificat la 18:00 09 Oct 2020

Ancheta în acest dosar a început a doua zi după votul din 27 septembrie, după ce candidatul PNL, Elena Ibãnescu, a depus o plângere la poliţie. Ea sesiza că primarul în exerciţiu, Benone Pletea (PSD), ajutat de viceprimar şi alţi angajaţi ai sistemului bugetar ar fi influenţat rezultatul alegerilor prin fraudă.

Benone Pletea a fost ales primar, dar la scurt timp a fost reţinut de poliţişti în acest dosar de corupţie. În arest, pentru 24 de ore, au ajuns şi viceprimarul Ionel Iacomi, preşedintele unei  sectii de votare, un medic de familie, o asistentă de la spitalul din Bârlad şi un brancardier. În acest moment, suspecţii sunt cercetaţi în stare de libertate pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu.

Cum au fost fraudate alegerile cu urna mobilă

Potrivit poliţiştilor, primarul şi viceprimarul, ajutaţi de medicul de familie, asistenta şi brancardierul inculpaţi în dosar, ar fi falsificat zeci de adeverinţe medicale, pentru a justifica voturi cu urna mobilă. Atfel, 80 de voturi au apărut de nicăieri în dreptul candidatului PSD.

„Pe 26.09. 2020, numitii Pletea Benone si Iacomi Ionel au completat în numele persoanelor la care urmau sã se deplaseze membrii sectiilor de votare cu urna mobilã, la care au atasat adeverintele medicale, ulterior predându-le presedintilor sectiilor de votare nr. 337 Ibãnesti – un numãr de 40 de cereri, plus adeverinte medicale, sectia 338 Mânzati, un numãr de 32 de cereri însotite de adeverinte medicale si 339 Putu Olarului un numãr de 9 cereri, însotite de adeverinte medicale, fãrã a avea acordul persoanelor îndreptãtite si fãrã ca acestea sã aibã cunostintã de acest lucru.”, scrie procurorul de caz, potrivit vremeanoua.ro

"Adeverințele, pe care erau consemnate situații nereale, au fost folosite la întocmirea în fals a unor cereri de votare prin intermediul urnei speciale mobile, fãrã ca persoanele înscrise pe respectivele adeverințe sã sufere de afecțiuni medicale care sã le facã netransportabile, în vederea exercitãrii dreptului de a vota.", a declarat Silvia Manta, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. 

Pentru a face rost de adeverinţele false, primarul a apelat la o asistentă, asistenta a apelat la un brancardier, iar brancardierul la un medic de familie. Acesta din urmă ar fi primit şi o sumă frumuşică pentru cele 80 de adeverinţe false. Urmează ca procurorii să afle cât.

Etichete: Vaslui
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole