Antena 3 CNN Externe Primarul unui oraș care a pierdut jumătate din populație promite să-i scutească de taxe pe cei care se întorc din Marea Britanie, în Albania

Primarul unui oraș care a pierdut jumătate din populație promite să-i scutească de taxe pe cei care se întorc din Marea Britanie, în Albania

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:17 22 Noi 2023 Modificat la 15:17 22 Noi 2023

În acest sens, Albert Halilaj, edilul municipalității Kukes din nordul Albaniei, a pregătit scuturi de taxe pentru cei interesați.

Conform datelor disponibile, Kukes a pierdut aproape jumătate din populație din cauza migrației, din 1990 încoace, majoritatea alegând să se îndrepte spre Marea Britanie.

"Toți cei care se întorc din Anglia și încep o nouă afacere nu vor plăti impozite timp de doi ani, ca facilitate menită să-i ajute să înceapă o nouă viață în Kukes", a spus primarul Halilaj pentru presa britanică.

El a mărturisit că lucrează împreună cu autoritățile britanice pentru "a-i ajuta" pe albanezii care trăiesc în Anglia să se întoarcă acasă.

Un sondaj recent a arătat că 35% dintre actualii locuitori din Kukes doresc să părăsească regiunea, iar destinația aleasă este, în proporție de 59%, Marea Britanie.

Citește și: Țara care a ieșit din UE invocând valul de migranți a fost oprită de Curtea Supremă să-și deporteze azilanții în Africa

Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor albanezi este principalul motiv care-i determină să plece și să riște o călătorie periculoasă prin Europa spre Marea Britanie.

Printre cei care plănuiesc să traverseze ilegal Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici și nesigure pentru a începe o viață nouă se numără și adolescenți de doar 13 ani, arată informații citate de presa britanică. 

Se întâmplă frecvent ca tinerii migranți albanezi să fie recrutați de bandele criminale, la câteva zile după ce ajung pe pământ britanic, mulți dintre aceștia ajungând să lucreze în ferme de canabis.

Mai mult de un sfert dintre cele 45.755 de persoane care au traversat Canalul Mânecii în ambarcațiuni mici, anul trecut, provin din Albania.

Asta, în vreme ce, pe parcursul întregului an 2022, doar 215 albanezi au fost trimiși înapoi în țara lor de Ministerul britanic de Interne, notează Daily Mail.

Foto: migranți recuperați de autoritățile britanice din apele Canalului Mânecii

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole