Ultima centrală pe cărbune se închide luni în Marea Britanie iar această țară devine, astfel, prima din G7 - grupul celor mai dezvoltate țări, economic și militar - care nu mai utilizează cărbunele pentru a produce electricitate, relatează presa internațională.
Centrala a fost inaugurată în 1967.
Ea este situată la Ratcliffe-on-Soar, între Derby şi Nottingham, și urmează să fie complet dezmembrată până la sfârşitul deceniului, potrivit proprietarului german Uniper.
Pe amplasamentul ei va fi creat un cluster energetic şi tehnologic fără carbon.
Închiderea sa oficială reprezintă un pas simbolic pe calea angajamentului Londrei de a-şi decarboniza complet energia electrică până în 2030 şi de a atinge apoi neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.
Decizia a fost salutată de ecologiști.
„Locul cărbunelui este acum în cărţile de istorie Prioritatea este acum să ne îndepărtăm de gaz prin dezvoltarea cât mai rapidă a uriaşului potenţial de energie regenerabilă al Regatului Unit”, a declarat Tony Bosworth de la ONG-ul Friends of the Earth.
„Marea Britanie a dat un exemplu de urmat pentru restul lumii”, a spus, la rândul său, Doug Parr de la Greenpeace UK.
Japonia și SUA nu au spus când renunță la cărbune
Alte țări din G7 și-au făcut, la rândul lor, planuri de renunțare la cărbune: Italia vrea să atingă acest obiectiv în 2025, Franța, în 2027, Canada, în 2030, iar Germania în 2038.
Japonia şi Statele Unite nu au anunțat o dată precisă.
Închiderea centralei britanice marchează „sfârșitul unei ere”, dar deschide, totodată, o nouă eră, care va favoriza crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic, susține guvernul de la Londra.
Cărbunele a avut o contribuție majoră la creșterea economică a Regatului Unit din secolul al XIX-lea până în anii '90, amintește presa internațională.
În anii '80 din secolul trecut, această formă de energie extrem de poluantă încă reprezenta aproape 70% din electricitatea țării.
Noul mileniu a adus un declin spectaculos: 38% în 2013, 5% în 2018 şi 1% anul trecut.
Pentru a înlocui energia produsă pe bază de cărbune, britanicii au compensat cu gazul natural, mai puțin poluant, care contează pentru o treime din electricitatea produsă. Un sfert provine din energia eoliană și 13% din energia nucleară.