Parchetul General din München a inițiat extrădarea către România a fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acesta fost arestat la Augsburg în 28 noiembrie 2023, potrivit unui comunicat al instituției germane.
Cherecheș a fost condamnat după ce a primit mită în mod repetat. Acesta este și motivul pentru care a fost condamnat la cinci ani de închisoare în 24 noiembrie 2023.
Înainte de executarea sentinței, Cherecheș a fugit în Germania, unde s-a ascuns la rude.
La cererea Procuraturii Generale din München, Tribunalul Regional Superior din München a stabilit, astăzi, extrădarea lui Cherecheș.
Parchetul General a inițiat returnarea lui Cherecheș în România, care trebuie să aibă loc în termen de zece zile.
”Parchetul din München pune capăt evadării unui primar român și aranjează extrădarea acestuia în România.
Un primar român care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție a fugit în Germania, în noiembrie 2023, înainte de executarea sentinței. Parchetul din München a inițiat imediat percheziții, care au dus la arestarea lui, în Augsburg. pe 28 noiembrie 2023. Parchetul din München a aprobat extrădarea în România, pe 13 martie 2024.
Potrivit autorităților române, primarul municipiului Baia Mare a solicitat sau a primit ilegal plăți în scop personal, în mai multe rânduri, în legătură cu aprobarea finanțării unui club sportiv. Prin urmare, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pe 24 noiembrie 2023.
Înainte de executarea sentinței, acesta a fugit în Germania, unde s-a ascuns la rude. După informații despre posibila ședere a suspectului în sudul Bavariei, Parchetul din München a inițiat monitorizarea legăturilor telefonice și observarea proprietăților individuale de locuit. Acest lucru a permis ofițerilor din cadrul echipei de căutare țintă a Oficiului de poliție penală de stat bavarez să stabilească locul în care se află fugarul și, în cele din urmă, să-l aresteze, la Augsburg, pe 28 noiembrie 2023.
La solicitarea Parchetului din München, Tribunalul Regional München a declarat ca extrădarea persoanei persecutate în România este admisibilă la 13 martie 2024. Parchetul a aprobat extrădarea pe 13 martie 2024 și a inițiat întoarcerea persoanei în România, care trebuie să aibă loc în termen de zece zile.
Evadarea și procedurile de extrădare au generat un mare interes public în România.
Procurorul general din München, Reinhard Röttle, a spus:
„Sunt bucuros că am putut sprijini justiția din România atât de rapid și eficient în lupta sa împotriva corupției. Acest caz dovedește că o cooperare strânsă între autoritățile judiciare europene este esențială pentru succesul urmăririi penale”.