Antena 3 CNN Externe Prima reacție a Rusiei după ce Mark Rutte a preluat conducerea NATO: Îl cunoaștem bine

Prima reacție a Rusiei după ce Mark Rutte a preluat conducerea NATO: Îl cunoaștem bine

de Georgiana Marina    |   

Rusia a declarat marţi că nu se aşteaptă la "nimic nou" în politica NATO după preluarea conducerii Alianţei Nord-Atlantice de către Mark Rutte, fostul premier olandez care l-a înlocuit pe norvegianul Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Îl cunoaştem bine pe dl. Rutte. Nu credem că se va întâmpla ceva nou în politica Alianţei. Ne aşteptăm ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să lucreze în aceeaşi direcţie ca până acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său de presă zilnic.

Peskov a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit de mai multe ori cu Rutte şi că, la acea vreme, "existau speranţe de relaţii pragmatice". Dar la un moment dat, a adăugat el, "Ţările de Jos au adoptat o poziţie mai degrabă ireconciliabilă, o poziţie care exclude complet orice contact cu ţara noastră". "În consecinţă, nu credem că se va întâmpla ceva semnificativ nou în politica Alianţei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rutte, care i-a succedat marţi norvegianului Jens Stoltenberg în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, a subliniat că "nu poate exista o securitate durabilă în Europa fără o Ucraină puternică şi independentă".

Mark Rutte a preluat funcţia de secretar general al NATO într-un moment critic al războiului în Ucraina, unde forţele ruse avansează în estul ţării, şi cu puţin peste o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

"Trebuie să ne asigurăm că Ucraina învinge ca naţiune suverană, independentă şi democratică", a declarat el marţi presei la sediul NATO din Bruxelles.

Putin a avertizat Occidentul că, dacă va permite Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte de pe teritoriul rus, aceasta va însemna că NATO va fi "în război cu Rusia", aminteşte EFE. 

Subiecte în articol: NATO Mark Rutte Rusia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile