Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Prima rachetă ecologică realizată de o companie românească. "În 2031, sperăm să aducem minereu de un miliard de dolari"

Prima rachetă ecologică realizată de o companie românească. "În 2031, sperăm să aducem minereu de un miliard de dolari"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:59 31 Aug 2022 Modificat la 10:59 31 Aug 2022

Este vorba despre o rachetă semireutilizabilă, alimentată cu abur, care va putea duce în spațiu un vehicul de exploatare minieră ce va fi, de asemenea, fabricat de compania vâlceană.

Compania aerospaţială a pornit la cosmobaza pe care a realizat-o în comuna vâlceană Stoeneşti un proiect complex prin care intenţionează ca până în 2027 să trimită în spațiu o rachetă cu ajutorul căreia să exploateze cu costuri reduse resursele aflate pe asteroizii din apropierea planetei noastre.

"În 2027, dorim să efectuăm prima misiune, iar apoi vor continua până în 2031, când sperăm să aducem minereu în valoare de până la un miliard de dolari", a spus Dumitru Popescu, preşedintele Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Folosirea apei pe post de combustibil este mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător, dar și mai ieftin. 

Potrivit companiei, rachetele care se lansează acum eliberează în atmosferă echivalentul substanțelor chimice produse de un milion de mașini.

"Practic, racheta cât străbate atmosfera pământului generează doar vapori de apă, ceea ce o face o rachetă ecologică spre deosebire de cele poluante şi toxice", adaugă Dumitru Popescu.

Primele ieşiri în spaţiu ale vehiculelor realizate la Vâlcea urmează să aibă loc peste aproximativ trei ani. 

Programul se va desfăşura până în 2031, timp în care iniţiatorii şi-au propus să construiască încă două rachete EcoRocket de dimensiuni mari şi să facă din misiunile de minerit în spaţiul extraterestru o rutină. 

Bugetul estimat pentru proiect este de 100 de milioane de dolari, bani pe care compania speră să-i obțină în mare parte prin punerea în vânzare a unei criptomonede proprii.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole