Antena 3 CNN Actualitate Prima navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare a fost lansată astăzi, pe șantierul naval Galați

Prima navă multirol de căutare-salvare a persoanelor dispărute pe mare a fost lansată astăzi, pe șantierul naval Galați

Vineri a fost lansată la apă, pe șantierul naval din Galați, prima navă multirol de căutare și salvare pe mare, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

de Ştefan Petrică    |   

Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), nava este dotată cu cele mai moderne tehnologii și echipamente de intervenție, care vor permite intervenția promptă în situații de urgență pe apă.

Nava este capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană.

Totodată, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare.

Aceasta este echipată cu platformă transfer elicopter, cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție, cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem "rescue star” cu macara.

Citește și: Românii pot să cumpere acțiuni la Hidroelectrica. Până la ce dată se pot face achizițiile și cât costă o acțiune

Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m.

IGSU precizează că, în octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen.

Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile