Autoritățile și-au propus ca, în următorii 10 ani, costurile cu energia electrică să se reducă cu aproximativ 50%, pe o rază de 1.000 de kilometri pătrați. Documentația pentru finanțare a fost deja depusă la Bruxelles.
La Viișoara, în județul Mureș, se înființa, în urmă cu doi ani, prima cooperativă energetică din România. În timp, edilul comunei a reușit să mai atragă alte șapte localități din Mureș și Sibiu într-un proiect ambițios de independență energetică.
Pe lângă panourile solare, și toate resturile rămase după strângerea recoltelor ar urma să fie colectate și transformate în biogaz. Autoritățile au pregătit deja și documentația necesară pentru finanțarea proiectului pilot, iar șansele de reușită par să fie destul de mari.
”Ne-au dat o speranță, că este un proiect-pilot și s-ar putea să primim finanțare 100% la acest proiect”, spune Ovidiu Stoica, primarul comunei Viișoara.
Comunitatea energetică formată va putea produce energie pe care o va putea pune la dispoziția localnicilor la costuri mult sub prețul pieței.
Proiectul ar facilita și crearea a câteva zeci de locuri de muncă, dar ar putea aduce și bani în plus pentru dezvoltarea localităților.
”Noi producem și energia electrică, și energia termică. Deci energia electrică o folosim pe urmă la pompele de căldură, deci undeva se reduce cu cel puțin 50%, am estimat noi, față de costurile actuale. Și ce e îmbucurător este că banii strânși de la populație rămân la UAT-ul respectiv”, a adăugat primarul comunei Viișoara.
Pe lângă costuri mai mici pentru locuitori, proiectul, care ar urma să se întindă pe o suprafață de 1.000 de kilometri pătrați, urmărește și alinierea la Green Deal pentru reducerea emisiilor de carbon.