Antena 3 CNN Externe Prim-ministrul Olandei este la un pas să fie dat afară din birou. Riscă să plătească amenzi uriașe dacă refuză să plece

Prim-ministrul Olandei este la un pas să fie dat afară din birou. Riscă să plătească amenzi uriașe dacă refuză să plece

de Roxana Mihăiescu    |   

Primăria oraşului Haga l-a somat pe premierul Olandei, Dick Schoof, să îşi evacueze biroul - clădirea cunoscută ca Turnuleţul (în olandeză, Het Torentje - n. red.), din cauza pericolului de incendiu, transmite miercuri AFP, potrivit Agerpres.

După numeroase cereri de amânare din partea cancelariei prim-ministrului, municipalitatea le-a dat termen lui Schoof şi personalului acestuia să lase liber sediul cel mai târziu la 31 august.

În edificiul respectiv din complexul istoric Binnenhof sunt în curs lucrări de renovare.

După data-limită, primăria va aplica o amendă de 100.000 de euro pe săptămână

Schoof a primit cheile „Turnuleţului” în iulie, după 14 ani în care clădirea a fost folosită de predecesorul său Mark Rutte, desemnat viitor secretar general al NATO.

În tot acest timp, primăria a avertizat despre pericolul de incendiu, arată primarul Jan van Zanen, care priveşte cu neîncredere motivele de amânare. Cancelaria prim-ministrului susţine că are dificultăţi cu mutarea sistemelor informatice, din cauza secretelor de stat implicate.

„Haide, 14 ani! Dacă e aşa de important, rezolvaţi problema!”, a spus primarul.

Lucrările la Binnenhof au început acum aproape trei ani. Cele mai vechi vestigii ale complexului datează din secolul al 13-lea. În clădirile istorice, cu 4.000 de încăperi şi o suprafaţă totală de 90.000 de metri pătraţi funcţiona şi parlamentul Olandei. Renovarea ar trebui să se încheie până în 2028, bugetul prevăzut fiind de cel puţin două miliarde de euro.

La exterior a fost instalată, pe durata lucrărilor, o scară uriaşă pentru vizitarea şantierului, care atrage numeroşi turişti.

Unul dintre aceştia, Jari Boot, un olandez în vârstă de 27 de ani, a declarat agenţiei France Presse că e „păcat” că primăria cere evacuarea, deoarece „un prim-ministru ar trebui să aibă un sediu stabil”.

„E un pic ciudat că (...) Haga este într-un fel împotriva prim-ministrului”.

Pensionara Els Crawfurd, de 80 de ani, atrage însă atenţia că „dacă se întâmplă ceva se dezlănţuie iadul şi toţi vor fi împotriva lui, deci mai bine să prevenim decât să tratăm - trebuie să se mute”.

Parlamentul s-a mutat de trei ani în alt sediu din Haga, iar Consiliul de Stat al Olandei a eliberat de asemenea spaţiile ocupate la Binnenhof.

Doar în turnuleţul premierului, situat într-un colţ, pe malul unui lac, funcţionarii continuă să lucreze în ciuda pericolului de incendiu, chiar dacă nu mai pot folosi fierbătoare pentru cafea sau ceai.

La numai 30 de metri se află muzeul Mauritshuis, unde se află tablouri celebre în întreaga lume, cum ar fi „Fata cu perlă” de Johannes Vermeer.

Cancelaria prim-ministrului a recunoscut săptămâna aceasta, pentru AFP, că securitatea fizică a colaboratorilor este un motiv de îngrijorare, însă trebuie garantată şi securitatea informaţiilor secrete de stat. Instituţia a cerut amânarea mutării până la Crăciun.

Deja, şedinţele de guvern au loc în altă parte, iar unii membri ai personalului au fost mutaţi. Urmează ca primăria să primească în curând un răspuns la ultimatum.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile