„Vom informa NATO că vrem să devenim membru al alianței. Părăsim o eră pentru a intra într-una nouă”, a declarat premierul Magdalena Andersson.
Anunțul a fost făcut după o dezbatere în parlamentul suedez, Riksdagen, în cadrul căreia a fost manifestată la scară largă dorința de aderare a țării la NATO.
Din cele opt partide ale Suediei, doar două partide de stânga s-au opus, potrivit Associated Press.
Intenția Suediei de a adera la NATO a fost făcută publică după ce Finlanda a anunțat aceeași intenție, duminică.
Tot duminică, social-democrații, partidul de guvernământ din Suedia, au decis să se desprindă de poziția pe care au susținut-o până acum privind aderarea la NATO, adică aceea de neutralitate, și au deschis calea pentru concretizarea unei majorități clare în Parlament pentru susținerea apartenenței Suediei la NATO.
Deși una dintre cerințele declarate ale Federației Ruse pentru încetarea războiului în Ucraina a fost încetarea expansiunii NATO, acțiunile agresive pe teritoriul vecin au declanșat o reacție inversă.
Opinia publică din Finlanda și Suedia și-a schimbat poziția față de apartenența la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă.
Președintele rus Vladimir Putin adoptat, luni, o poziție aparent rezervată față de intrarea Finlandei și Suediei în NATO, după ce alți oficiali ruși au lansat avertismente la adresa celor două țări.
„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o amenințare'', a spus Putin la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Dacă extinderea NATO va fi însoțită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze, a mai spus președintele rus.