Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Prietenii ne ajută să trăim mai mult. Descoperirea inedită despre efectul pe care oamenii dragi îl au asupra noastră

Prietenii ne ajută să trăim mai mult. Descoperirea inedită despre efectul pe care oamenii dragi îl au asupra noastră

Grupul de prieteni îți poate influența sănătatea la fel de mult ca stilul de viață pe care îl ai. Specialiștii au ajuns la concluzia că dacă vrem să trăim mai mult și să fim mai sănătoși trebuie să începem să dăm prioritate relațiilor pe care le avem cu oamenii din jurul nostru, transmite BBC.

Interacțiunile noastre cu ceilalți sunt atât de strâns legate de longevitate, încât Organizația Mondială a Sănătății tocmai a înființat o nouă Comisie pentru Conexiunea Socială , numind-o „o prioritate globală a sănătății”.

Specialiștii au cercetat de-a lungul timpului impactul pe care îl au relațiile asupra stării noastre de sănătate și au ajuns la concluzia că dacă vrem să trăim mai mult și să fim mai sănătoși trebuie să începem să dăm prioritate oamenilor din jurul nostru. Totuși, dacă stăm să ne gândim la trecut, este evident că oamenii au avut mai multe reușite atunci când au acționat în grup.

Spre exemplu, pe măsură ce au început să dezvolte relații, oamenii au reușit să facă față diverselor pericole. Dacă ne gândim mai în profunzime, inclusiv în pandemia de Covid-19, când era mult mai greu să interacționăm din cauza regulilor impuse, starea de sănătate a oamenilor a fost afectată.

De asemenea, creierul și corpul au evoluat pentru a interpreta izolarea socială ca pe o amenințare serioasă. Acesta ar fi și motivul pentru care ne simțim rău atunci când suntem singuri și deconectați.

Sentimentele de respingere și izolare declanșează o cascadă de reacții fiziologice

Specaliștii atrag atenția că sentimentele de respingere și izolare declanșează, de asemenea, o cascadă de reacții fiziologice. 

Deși acest răspuns ar fi crescut șansele noastre de supraviețuire pe termen scurt pentru strămoșii noștri, poate provoca daune pe termen lung. Atunci când organismul este pregătit în mod constant pentru ostilitate și agresivitate, exercită o presiune suplimentară asupra sistemului cardiovascular. 

Dacă petrecem zeci de ani în singurătate și izolare, aceste schimbări pot crește drastic riscul de îmbolnăvire și deces prematur. Când oamenii se bucură de conexiune și de sprijin social, totuși, corpul lor va suprima procese precum inflamația. Ca rezultat, ei vor avea o stare de bine, ceea ce îi face mai puțin sensibili la boli.

De asemenea, cercetătorii atrag atenția că orice fel de relație contează, însă impactul este mai mare în cazul celor apropiate, precum relația dintre soți sau dintre membri unei familii. 

Experții mai spun că abilitățile noastre sociale se aseamănă cu mușchii noștri. Cu cât le folosim mai mult, cu atât devin mai puternice.
 

Subiecte în articol: prieteni relatii cercetatori
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile