Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Previziuni pentru cursul valutar din 2022

Previziuni pentru cursul valutar din 2022

Previziunile pentru anul 2022 legate de cursul de schimb al leului nu sunt din cele mai optimiste.

de Georgiana Adam    |   

Cursul valutar pentru anul 2022 va fi afectat de două situații majore: stabilitatea politică a României, influențată acum de noua alianță PSD + PNL + UDMR și situația internă a economiei românești care are un deficit de cont curent și deficit bugetar printre cele mai mari din regiune.

Țările vecine au în general excedent de cont curent. România are un deficit care tot crește, iar acum a trecut de 6% din PIB.

Analistul XTB România, Claudiu Cazacu, a estimat că nivelul simbolic de 5 RON/EUR ar putea fi depășit în primăvara anului 2022.

Pentru a stabiliza leul să nu treacă de 5 lei pentru euro avem nevoie de predictibilitate politică și măsuri care să întărească economia și să încurajeze exporturile românești.

Trendul deprecierii leului era vizibil de cel puțin 5 ani încoace și pandemia de COVID nu a ajutat deloc economia românească. Dacă facem o comparație folosind acest convertor valutar BNR, în urmă cu 5 ani un euro era 4,5984 lei și pe 17 noiembrie 2021 este 4,9491 lei. Avem o depreciere de aproximativ 35 de bani în 5 ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) împreună cu o creștere economică solidă ar putea elimina o parte din presiunea asupra bugetului și ar ajuta la reducerea deficitului.

O performanță mai bună decât cea așteptată a agriculturii în acest an ar putea compensa contracția producției industriale și scăderea consumului intern.

Românii cu rate în euro sunt direct afectați de o posibilă devalorizare continuată a leului, cât și cei care au economii în moneda națională. Dobânzile bancare nu acoperă rata inflației și nici deprecierea leului.

O conversie valutară a economiilor din lei în euro nu te protejează de inflație deoarece aceasta este prezentă și la moneda europeană, dar mai atenuează din deprecierea cursului de schimb.

Deși ne afectează mai puțin, nici cursul USD/RON nu stă mai bine, dolarul american atingând 4,3747 lei comparativ cu începutul anului când se afla în jurul valorii de 3.96 lei.

Prețul barilului de petrol este stabilit în dolari și se vede direct la pompă, coroborat cu criza energetică în care ne aflăm.

Pentru anul 2022 este greu de anticipat cursul dolar / leu din cauză că moneda americană fluctuează mai puternic decât euro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile