Cererea dictează piața, astfel că sunt așteptate noi creșteri de prețuri pe măsură ce se apropie sărbătorile pascale.
În piețe, kilogramul de miel la carcasă se vinde cu aproape 55 de lei. Organele de miel folosite la drob de Paște se vând și ele cu 30 de lei pe kilogramul.
De asemenea, pastrama de berbecuț a ajuns să coste chiar și 50 de lei pe kilogram.
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețul la carne a crescut în ultimul an cu 10%, însă cele mai mari scumpiri au fost la carnea de porc, precum și la cea de miel.
Un român mănâncă, în medie, aproximativ 3 kilograme de carne de miel sau de oaie pe an, iar cererea crește de Paște, pentru că, potrivit tradiției, în această perioadă se mănâncă și carne de miel.
Mielul viu, de exemplu, se vinde în acest moment la ferme cu aproximativ 25 de lei pe kilogram, iar specialiștii estimează că pe măsură ce se apropie Paștele va ajunge la 30 de lei.
Mai mult decât atât, legumele au ajuns să înregistreze și ele prețuri record. Roșiile românești au ajuns deja în piețe, însă prețurile îi țin deoparte pe clienți.
Un kilogram se vinde chiar și cu 50 de lei, iar prețurile ar putea să mai crească în perioada următoare.