Antena 3 CNN Actualitate Social Cât a ajuns să coste uleiul de măsline. Seceta a redus recolta la jumătate

Cât a ajuns să coste uleiul de măsline. Seceta a redus recolta la jumătate

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:37 05 Mai 2023 Modificat la 11:03 05 Mai 2023

Condiţiille meteorologice nefavorabile din Spania, în special seceta prelungită, sunt principalul motiv pentru creşterea preţurilor uleiului de măsline, potrivit CNBC. Din cauza condiţiilor meteorologice extrem de proaste, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, crescând astfel preţurile. 

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Spania a avut o criză de vreme foarte uscată în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării. 

„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că... Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a mai precizat specialistul.

Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Şi, dacă vremea nu se îmbunătăţeşte, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău.

vSe pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline, pentru CNBC.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani, iar preţurile au crescut din 2020, odată cu pandemia de Covid-19, când consumatorii au gătit mai des acasă. Totodată, în lipsa uleiului de floarea-soarelui, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, preţurile au crescut. 

„Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat Holland.

În ultima vreme, consumul de ulei de măsline a scăzut.

„Consumatorii au început deja să reducă în mod substanţial consumul de ulei de măsline, în primul rând, fiind mai puţin generoşi în utilizare, dar, în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale sau de seminţe sau la diferite amestecuri de uleiuri”, a mai spus Valmorbida. 

Cu toate acestea, el a susţinut că o cerere de bază pentru ulei de măsline ca produs sănătos şi natural „va rămâne la aproape orice preţ”.

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole