Antena 3 CNN Economic Prețul petrolului crește într-un moment critic: S-a scumpit cu 5%, după declarația lui Joe Biden despre un posibil atac asupra Iranului

Prețul petrolului crește într-un moment critic: S-a scumpit cu 5%, după declarația lui Joe Biden despre un posibil atac asupra Iranului

de Mia Lungu    |   

Prețul petrolului a crescut cu 5% după ce președintele american Joe Biden a declarat că SUA discută despre posibile lovituri ale Israelului asupra industriei petroliere iraniene, potrivit BBC.

Întrebat în timpul unei vizite dacă ar sprijini Israelul să lovească instalațiile petroliere iraniene, Biden a spus: „Discutăm despre asta”.

Iranul este al șaptelea mare producător de petrol din lume, exportând aproximativ jumătate din producția sa în străinătate, în principal în China.

De la atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului de luni, prețul țițeiului Brent de referință a crescut cu 10%, ajungând la 77 de dolari pe baril, deși rămâne sub nivelurile înregistrate la începutul acestui an.

Orice creștere prelungită a prețurilor la energie generează posibilitatea creșterii prețurilor la benzină și a facturilor la gaz și electricitate, ceea ce duce la creșterea ratei inflației.

Până acum, în acest an, cererea mai slabă din partea Chinei și oferta abundentă din Arabia Saudită au acționat pentru a menține prețurile petrolului la un nivel scăzut.

Reacția piețelor petroliere a fost, până acum, mult mai moderată decât, de exemplu, la invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Cu toate acestea, escaladarea violenței în Orientul Mijlociu și amenințarea cu noi acțiuni urmăresc acum piețele.

O preocupare deosebită este legată de posibilitatea ca orice escaladare să blocheze Strâmtoarea Ormuz, prin care trebuie să treacă o treime din traficul de petroliere și o cincime din gazul înghețat LNG.

De când a început războiul Rusiei cu Ucraina, lumea a devenit tot mai dependentă de gazul congelat transportat în tancuri LNG.

Chiar dacă Asia este cea mai dependentă fizic de fluxul de petrol și gaze din Golful Persic, impactul imediat al unor astfel de evoluții asupra prețurilor ar fi semnificativ.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat joi cu privire la impactul potențial „foarte serios” și a declarat că urmărește evoluțiile „extrem de îndeaproape”.

Toate acestea s-ar putea întâmpla chiar în momentul în care bancherii centrali ai lumii au declarat o victorie liniștită asupra șocului inflaționist de trei ani provocat de pandemie și de războiul din Ucraina.

Poate ajuta la explicarea motivului pentru care liderii G7 încearcă să modereze răspunsul așteptat din partea Israelului la atacul Iranului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile