Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ai acasă un telefon cu disc de pe vremea lui Ceaușescu? De necrezut cât a ajuns să coste acum

Ai acasă un telefon cu disc de pe vremea lui Ceaușescu? De necrezut cât a ajuns să coste acum

Gabriel Dano
1 minut de citit Publicat la 20:21 12 Mai 2022 Modificat la 20:22 12 Mai 2022

Dacă unii nu concep să înstrăineze obiectele de care sunt legate multe amintiri pe care le au din Epoca de Aur, alții le pun la vânzare pe site-urile specializate în speranța că își vor mai rotunji veniturile.

Printre aceste obiecte se află și celebrele telefoane cu disc pe care, după cum a demonstrat un experiment recent, mulți tineri nici nu știu cum să le folosească. Pe un site de anunțuri, aceste aparate au prețuri cuprinse între 60 și 230 de lei.

Vânzătorul celui mai scump astfel de telefon precizează în anunț că aparatul pe care l-a pus la vânzare este un exemplar vintage din comunism, realizat din ebonită. În plus, telefonul este perfect funcțional.

Prețul cerut de vânzător pentru telefonul cu disc este de 230 de lei, însă vânzătorul spune că este dispus să negocieze. Nu face schimburi, însă.

Când au apărut telefonele cu disc în România

În 1881 a fost instalată prima linie telefonică în Transilvania. Doi ani mai târziu, în București, s-a instalat prima linie telefonică particulară între magazinul și Tipografia „Socec”.

Pe 27 iulie 1930 Guvernul a contractat, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un împrumut de 8 milioane de dolari cu 8% dobândă, concesionând societății americane serviciul de telefoane, scrie educatieprivata.ro.

Această concesiune a durat până în 1941, când a fost răscumpărată de statul român. Între 1949 și 1989, Ministerul Poștelor și Telecomunicațiilor a înglobat compania de telefoane naționalizată, transformată în Direcție PTT.

Pe 2 ianuarie 1990 se înființează ROM-POST-TELECOM, ca operator de stat în domeniul telecomunicațiilor, poștei și broadcasting. În anul 1991 Romtelecom devine operator de stat în domeniul telecomunicațiilor, cu monopol în domeniul serviciilor de bază.

 

 

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole