Imediat după ce a atins nivelul de 94 de dolari pe baril, țițeiul european (BRENT) a scăzut la 92 de dolari, în timp ce petrolul american de referință (WTI) era cotat la 91 de dolari pe baril. Este a șaptea săptămână consecutivă de creștere a cotațiilor. Totuși, piețele așteaptă un progres al discuțiilor între SUA și Iran, ceea ce ar duce la creșterea ofertei de țiței.
„Investitorii au obținut profituri pe termen scurt din știrile care sugerează progrese în discuțiile nucleare dintre SUA și Iran, dar achizițiile proaspete au început din nou după corecțiile tehnice, deoarece oferta globală este de așteptat să rămână strânsă”, a declarat Tatsufumi Okoshi, economist senior la Nomura.
Administrația președintelui american Joe Biden a restabilit vineri exonerările de sancțiuni împotriva Iranului pentru a permite proiecte de cooperare nucleară internațională, în timp ce discuțiile privind acordul internațional nuclear din 2015 intră în faza finală.
Dacă Statele Unite ridică sancțiunile împotriva Iranului, țara ar putea spori transporturile de petrol, adăugând aprovizionarea globală.
„Investitorii se așteaptă la mai multe întorsături în discuțiile dintre SUA și Iran și să nu se ajungă la niciun acord în curând”, a declarat Kazuhiko Saito, analist șef la Fujitomi Securities Co Ltd.
„Tonul pieței a rămas optimist, bancherii de investiții prevăzând că Brent va atinge 100 de dolari pe baril, iar oferta globală continuă să fie strânsă, OPEC+ nu și-a atins țintele de producție, iar Statele Unite nu au crescut prea mult producția”, a spus el.
Prețurile țițeiului, care au crescut deja cu aproximativ 20% în acest an, vor depăși probabil 100 de dolari pe baril din cauza cererii globale puternice, au spus analiștii, potrivit Reuters.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, se străduiesc să-și atingă obiectivele, în ciuda presiunii din partea consumatorilor de top pentru a crește producția mai rapid.
În Statele Unite, deși numărul platformelor a crescut pentru un record de 18 luni la rând, producția de petrol este încă departe de nivelurile record înainte de pandemie.