Deși avem o producție autohtonă destul de bogată, iar legumele și fructele ar trebui să fie mai ieftine, în realitate, prețurile tot cresc.
Conservele preparate în casă vor avea aceleași prețuri ca cele din magazin.
Practic, un borcan de pastă de tomate, de exemplu, care la ora actuală în magazine costă 17 lei ar putea să ajungă la aceleași costuri de producție. Adică, fie că alegem să cumpărăm, fie că alegem să preparăm în casă, costurile vor fi egale.
Așa se face că o familie care vrea să-și umple cămara cu câte 10 kilograme de castraveți, gogoșari și gogonele, peste care mai adaugă și conopidă sau morcovi, scoate din buzunar în jur de 200 de lei.
Pentru un butoi cu 30 de kilograme de varză, se mai adaugă minim 60 de lei, dar calculul nu este complet, pentru că nici savoarea murăturilor nu este desăvârșită fără sare, oțet, usturoi, păstârnac, morcov sau puțină țelină - deci încă 50 de lei.
La categoria condimente remarcăm, de asemenea, majorări de prețuri. Fie că vorbim despre piper, despre foi te dafin sau despre banalele boabe de muștar să știți că majorările de prețuri sunt de peste 10 %.
Conflictul de la graniță impactează și el cămara gospodinelor. Borcanele și sticlele sunt produse în mare parte în Ucraina.
De asemenea, prețurile pentru ambalajele din sticlă s-au majorat exponențial.
În același timp, ne confruntăm cu o altă problemă lipsa stocurilor de pe piață. Însă, dacă luăm în calcul mâna de lucru, consumul de energie electrică și borcanele în sine, constatăm că deliciile preparate acasă ajung să coste la fel de mult ca cele din supermarket.