Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Legumele de sezon rămân scumpe, chiar dacă prețul la producător a scăzut: „A luat cu 12 lei roșia din piață”

Legumele de sezon rămân scumpe, chiar dacă prețul la producător a scăzut: „A luat cu 12 lei roșia din piață”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În plin sezon al legumelor românești, prețurile de la tarabe sunt foarte piperate. De vină ar fi vremea extremă din ultima perioadă, care a afectat producția. Varza s-a triplat la preț la poarta fermei, după ce grindina a distrus mai multe culturi.

Și roșiile au avut parte de o recoltă prematură din cauza temperaturilor ridicate. Chiar dacă la producător prețul este mai puțin de un leu, în piețe se găsesc la prețuri și de cinci ori mai mari. Aceeași situație este și la castraveți și ardei.

În piața angro din localitatea buzoiană Glodeanu Sărat, legumicultorii stau cu zilele să își vândă roșiile culese din solarii. Pentru că producția este mare, iar clienții sunt puțini, au ajuns să dea kilogramul de roșii cu doar 0,80 RON.

„Dacă zic un leu, cică mă întreabă clienții dacă nu mai las nimic. Și ce să mai zici. Nu mai zici nimic”, spune un producător.

Sunt producători care vin și de câteva zile cu zeci de kilograme de roșii și nu reușesc să le vândă. 

„La piață de la noi pleacă la nici 0,80 RON și ajunge la 8 sau 10 lei roșia noastră”, spune un alt producător.

În piața centrală din Buzău, roșiile se vând la prețuri de cinci ori mai mari. La unele tarabe, kilogramul ajunge și la 7 lei. În București, prețurile sunt și mai mari, între 5 și 12 lei. Explicațiile ar fi că între fermieri și piață sunt samsarii care cumpără de la legumicultor și vând mai departe în piețe mai scump.

„Nepotul meu a venit aseară la mine, stă în Popești-Leordeni, și mi-a spus că a luat cu 12 lei roșia din piață și i-am dat eu. I-am zis să ia de aici, de la mine”, spune Marius Oancea, producător varză Dâmbovița.

„Mi se par mai scumpe decât în alte localități, dar eu de obicei mai rar la piață”, spune un client.

Varza a ajuns să se vândă la un preț triplu, spre deosebire de luna trecută

Și castraveții sunt scumpi în plin sezon. Dacă la poarta fermei costă un leu, în piețe se vând cu 6 lei. Și mai scump sunt ardeii capia. La producător prețul este de 15-16 lei pe kilogram, însă la tarabele din piață este dublu.

Sunt totuși unele legume care s-au scumpit și la poarta fermei. Un exemplu ar fi varza, care se dă acum la 1,20 RON kilogramul, triplu față de acum o lună. Asta pentru că producția a fost afectată de furtunile din ultima săptămână.

În Dâmbovița și în Teleorman, grindina a distrus 80% din suprafețele cultivate

„Am avut șapte hectare de varză, mai aveam de recoltat un hectar de 75 și mi l-a afectat în proporție de 100%. Nu se mai poate recolta absolut nimic nici de la varză, nici de la cartof. Pentru că e afectat, l-a oprit în creștere forțat”, mai spune Marius Oancea, producător varză Dâmbovița.

În ultimele șase luni, legumele s-au scumpit, în medie, cu 6% arată datele oficiale. Cartofii, însă, au trecut de această medie, înregistrând o scumpire de 13 procente.

Subiecte în articol: preturi legume producători agricoli
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile