Antena 3 CNN Actualitate Prețul lactatelor crește. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un kilogram de brânză proaspătă

Prețul lactatelor crește. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un kilogram de brânză proaspătă

Până la Paște, telemeaua proaspătă de oaie ar urmă să se scumpească cu peste 10%. Asta după ce ministerul Agriculturii le-a înjumătăţit subvenţia fermierilor. Totul, în contextul în care majorarea prețului cerealelor şi al medicamentelor pentru animale deja le dădea mari bătăi de cap crescătorilor de ovine.

de Georgiana Adam    |   

Dacă anul trecut, crescătorilor de oi și capre li se oferea un ajutor de circa 20 de lei pe cap de animal, anul acesta, ei vor primi doar 10 lei. Plafonul pentru subvenţiile plătite din bugetul naţional a fost înjumătăţit. Astfel, fermierii deja anunță scumpiri ale produselor cu cel puțin 10%.

”Scumpirea este o consecință logică și datorită faptului ce cerealele s-au scumpit și datorită faptului că medicamentele s-au scumpit. (...) Faptul că în plină pandemie și în plină criză înjumătățești acei bănuți care oricum erau foarte puțini mie mi se pare o atitudine anti-românească”, a declarat Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

Practic, dacă acum un kilogram de telemea proaspătă de oaie costă la poartă fermei în jur de 18 lei, până de Paşte preţul va ajunge la 20 de lei, susțîn reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Mărginimea Răşinari. Ciobanii din Sibiu anunță că în magazine însă, românii vor plăti chiar și 30 de lei pentru același produs.

Prețul crește când oferta e mai mică

”Mulți mi-au dat telefon și mi-au spus necăjiți fiind și îngrijorați de o asemenea perspectiva că vor renunta la creșterea acestei specii. (...) Asta va afecta pe termen lung efectivele de animale (...) Sigur că piață va răspunde la orice deformare, la orice acțiunea că această care vine împotriva producției. Având producția mai mică, evident că oferta e mai mică și atunci prețul crește”, a precizat Petre Daea, fost ministru al Agriculturii.

După Brexit, România a ajuns pe locul 2 în UE la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv circa 12 milioane de animale. Businessul cu oi se bazează însă mai mult pe exportul de animale vii în ţările arabe. Asta pentru că românii nu mănâncă îm mod regulat carne de oaie. Îşi amintesc să cumpere carne de miel doar în prejma Paștelui.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile