Antena 3 CNN Economic Prețul gazelor a atins niveluri record în Europa. A crescut cu +895% față de aceeași perioadă din 2020

Prețul gazelor a atins niveluri record în Europa. A crescut cu +895% față de aceeași perioadă din 2020

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 10:23 05 Oct 2021 Modificat la 12:45 05 Oct 2021

Acest lucru va avea consecințe puternice asupra inflației: prețurile la energie vor continua să explodeze, iar declarațiile băncilor centrale Fed și Bec, cum că inflația este doar ”temporă” devin derizorii.

OPEC+ a stabilit în iulie că vor spori producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună până cel puţin în aprilie 2022. Pe fondul crizei energetice generate de Rusia, Casa Albă a cerut ca producția zilnică să fie majorată.

Cu toate acestea, în ședința care a avut loc luni, țările exportatoarea au decis să rămână la planul inițial, și astfel, prețul petrolului a crescut la cel mai înalt nivel din 2014, depășind marca de 78 de dolari, potrivit Reuters.

Anul trecut, în primele luni ale pandemiei de coronavirus, țările exportatoare și-au micșorat semnificativ producția, din cauza cererii tot mai scăzut de petrol. Cu toate acestea, producția de petrol nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, chiar dacă cererea era în creștere la nivel mondial. Săptămâna trecută Goldman Sachs a avertizat că stocurile de țiței scad cu o viteză record.

Vineri s-a înregistrat un record al prețului la gazele naturale cu livrare în luna noiembrie pe hub-ul energetic olandez TTF: 97,73 de euro pe megawatt oră, cu 400% mai mult decât prețul de la începutul anului, iar astăzi, a mai crescut cu încă 7%.

Față de aceeași perioadă din 2020, prețul gazelor a crescut cu +895%

Criza energetică provocată de aprovizionarea limitată cu gaze rusești  afectează deja Europa, care are rezervele pentru iarnă la cel mai mic nivel din ultimii ani, cu 25% mai mici decât într-o toamnă obișnuită. La prețurile record ale gazelor se adaugă și cererea semnificativă de petrol, cele mai multe termocentralele pe gaze încercând să treacă pe rezervele de păcură.

Nord Stream 2 a început să încarce cu gaze naturale una dintre cele două conducte ale sale, pentru teste, potrivit operatorului gazoductului care traversează Marea Baltică din Rusia către Germania, scrie Reuters.

Diversele țări europene au luat deja măsuri pentru a atenua majorarea prețurilor la energie. În România, Legea consumatorului vulnerabil este invocată drept principală măsură, dar dincolo de aceasta, Guvernul a promis compensarea facturilor.

 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole