Antena 3 CNN Politică Preşedinţia acuză Guvernul de lipsă de transparenţă: OUG pentru conducerea ANCOM, un semnal îngrijorător

Preşedinţia acuză Guvernul de lipsă de transparenţă: OUG pentru conducerea ANCOM, un semnal îngrijorător

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:57 28 Apr 2017 Modificat la 14:57 28 Apr 2017

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul. 

"Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul", a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni. 

În opinia acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern. 

"Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător", a subliniat Mădălina Dobrovolschi. 

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM. 

Prin acest act normativ, preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM vor fi numiţi la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. 

În prezent, funcţia de preşedinte şi cele două funcţii de vicepreşedinte ale ANCOM sunt vacante. Potrivit legii, durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată. 

Pe 27 martie, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, anunţa, în conferinţa sa de bilanţ, că va ocupa funcţia de şef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), începând din prima parte a lunii mai.

Citiți și Cum răspunde Guvernul la atacul Administrației Prezidențiale

Sursă: Agerpres
Etichete: ANCOM guvern
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole