Este vorba despre Serbia, unde, pe 17 decembrie, au avut loc alegeri legislative câștigate cu 45% de partidul președintelui Aleksandar Vucic.
Coaliția de opoziție compusă din 15 formațiuni a obținut 23 la sută.
Opoziția a contestat însă organizarea și corectitudinea scrutinului și mii de susținători ai ei au contestat, la rândul lor, în stradă, rezultatele electorale.
Demarate încă de la finalul alegerilor, protestele au escaladat în violență.
După ce au început protestele, președintele sârb s-a dus să ia "lumină" de la ambasada Rusiei
Bilanțul ultimelor zile indică opt polițiști răniți în confruntări cu manifestanții și 38 de persoane arestate, după ce au aruncat cu pietre în geamurile instituțiilor publice.
Pe acest fundal, Marinika Tepic, lidera opoziției sârbe, o fostă jurnalistă de origine română, a anunțat că intră în greva foamei, în timp ce alți politicieni din anturajul său au acuzat poliția de utilizare excesivă a forței.
De partea cealaltă, președintele Vucic s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei și a acuzat Occidentul că încearcă să destabilizeze țara.
Problemele reclamate de Opoziția sârbă la alegerile din 17 decembrie au fost confirmate și de observatori internaționali.
Aceștia au notat că a existat un avantaj sistemic pentru partidului, fiind semnalate, totodată, acțiuni de intimidare și hărțuire a activiștilor civili și a jurnaliștilor.