Antena 3 CNN Externe Președintele Pezeshkian dă asigurări că Iranul nu a vrut să-l ucidă pe Trump. Ce spune despre rachetele nucleare

Președintele Pezeshkian dă asigurări că Iranul nu a vrut să-l ucidă pe Trump. Ce spune despre rachetele nucleare

Bianca Chirilă
3 minute de citit Publicat la 10:52 15 Ian 2025 Modificat la 10:56 15 Ian 2025

Iranul nu a complotat niciodată să-l ucidă pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat preşedintele iranian, Masoud Pezeshkian, într-un interviu acordat NBC News şi difuzat marţi, respingând astfel afirmaţii anterioare ale lui Trump şi ale administraţiei americane, a transmis Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu, deloc. Nu am încercat niciodată acest lucru şi nu îl vom face niciodată”, a răspuns Pezeshkian întrebat dacă există un plan iranian de a-l ucide pe Trump. 

În noiembrie, Departamentul american al Justiţiei a pus sub acuzare un iranian în legătură cu un presupus complot ordonat de corpul de elită Gardienii Revoluţiei din Iran pentru a-l asasina pe preşedintele ales al SUA. Oamenii legii au dejucat presupusul plan înainte să aibă loc vreun atac.

Trump a afirmat, de asemenea, anul trecut, în timpul campaniei electorale din SUA, că Iranul s-ar fi putut afla în spatele încercărilor ca el să fie ucis.

Donald Trump, care a câştigat alegerile de anul trecut în SUA şi îşi va prelua mandatul luni, a supravieţuit la două tentative de asasinat în timpul campaniei - una în septembrie, în timp ce juca golf pe terenul său din West Palm Beach, în Florida, şi alta în timpul unui miting din iulie în oraşul Butler, statul Pennsylvania. Anchetatorii nu au găsit vreo dovadă a implicării Iranului în niciuna dintre ele.

Iranul a negat şi anterior alegaţii ale SUA de amestec în afacerile americane, inclusiv prin operaţiuni cibernetice. Teheranul spune în schimb că Washingtonul se amestecă în treburile sale de zeci de ani, invocând mai multe evenimente, de la lovitura de stat din 1953 până la uciderea în 2020 a unui înalt comandant militar într-un atac cu dronă al SUA, a mai consemnat Reuters.

În acelaşi interviu, preşedintele iranian l-a atenţionat pe Donald Trump în legătură cu riscul unui „război” împotriva Republicii Islamice, reafirmând că Iranul nu „caută” să se doteze cu arma nucleară, notează AFP.

„Sper că (preşedintele ales Donald) Trump va conduce spre pacea regională şi globală şi nu va contribui, dimpotrivă, la vărsare de sânge sau la război”, a declarat noul preşedinte reformist al Iranului.

Washingtonul şi Teheranul nu au relaţii diplomatice de 45 de ani

Washingtonul şi Teheranul nu au relaţii diplomatice de 45 de ani, iar Donald Trump a sugerat în mod repetat în timpul campaniei sale că Israelul ar putea lovi instalaţiile nucleare iraniene.

„Vom reacţiona la orice acţiune. Nu ne temem de război, dar nu îl căutăm”, a declarat preşedintele Pezeshkian, printr-un traducător, întrebat despre perspectiva unor lovituri militare israeliene, cu acordul Statelor Unite, împotriva siturilor nucleare ale ţării sale.

Tot marţi, şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, a menţionat o dorinţă „serioasă” a Germaniei, Franţei şi Regatului Unit de a relua negocierile asupra programului nuclear iranian, în urma unei runde de discuţii la Geneva.

Tensiunile privind programul nuclear civil iranian, în contextul în care marile puteri suspectează de două decenii Teheranul că are obiective militare, s-au intensificat după ce preşedintele Trump a retras în 2018 SUA dintr-un acord internaţional din 2015. Respectiva înţelegere, semnată de Statele Unite sub preşedinţia lui Barack Obama, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit şi Germania, a oferit Iranului o relaxare a sancţiunilor în schimbul unei limitări a ambiţiilor sale nucleare. De la retragerea Washingtonului, Iranul a revenit asupra angajamentelor sale privind îmbogăţirea uraniului şi controlarea programului său nuclear.

„Tot ce am făcut până acum a fost paşnic. Nu căutăm să creăm o armă nucleară. Dar ei ne acuză că încercăm să fabricăm o bombă atomică”, a insistat preşedintele iranian.

Întrebat de NBC News despre posibilitatea unor "negocieri directe şi deschise cu preşedintele Trump", liderul iranian a fost sceptic.

"Problema nu este dialogul. Problema constă în angajamentele care decurg din discuţii şi din acest dialog", a replicat el, deplângând faptul că "cealaltă parte nici nu şi-a respectat promisiunile şi obligaţiile".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole